El jurat dels Premis Tiflos de Periodisme que atorga a l’ONCE va fer públics aquest dimecres els treballs guanyadors de la seva 15a edició: pertanyen a Vallès Oriental Televisió (VOTV), Radio 5, El Mundo i periodismohumano.com. Cadascuna de les categories està dotada amb 9.000 euros.

En la modalitat televisiva, el jurat ha premiat el reportatge Capacitats, de les periodistes Bárbara Arco i Beatriz Amado Loriga, emès per VOTV, que tracta el dia a dia de persones amb discapacitat intel·lectual. El veredicte destaca que el treball “reflecteix com és possible l’autonomia d’aquestes persones i treu a la llum la independència que desitgen”. A més, valora la seva “acurada producció, molt elegant i cuidada”.

En la categoria radiofònica, el jurat ha distingit un reportatge de Patricia Costa Grande emès al programa Tolerancia Cero, de Radio 5 de RNE, per “reflectir l’actualitat i la realitat dels efectes de les retallades sobre un universitari amb discapacitat”, amb un muntatge “molt ben organitzat i amb bon ritme”.

En premsa impresa, enguany s’ha guardonat el reportatge Una clase de sonrisa, de Pedro Simón Esteban, publicat a El Mundo, que mostra un jove que s’enfronta als problemes de trobar feina i recuperar l’autoestima després que un tret d’escopeta li desfigurés la cara. El jurat destaca “la contundència d’una bona història, que explica amb un tractament exquisit, amb una excel·lent posada en pàgina, allunyada del dramatisme, i que a més enganxa i diverteix”.

Finalment, en la modalitat de premsa digital s’ha premiat el reportatge Daño cerebral, historia de una epidèmia, de María San Verdugo i Roberto Amado Pazos, publicat al portal Periodismo Humano, on familiars, experts i afectats per la paràlisi cerebral acosten la malaltia al lector. El veredicte destaca que el reportatge “des d’un àmbit personal és capaç de transcendir a l’esfera d’un tema de transcendència global”.

Els premis Tiflos destaquen aquells treballs que aposten pel periodisme social i que han estat capaços de reflectir els valors relacionats amb al integració la normalització de les persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram