Els propers 19 i 20 de maig, els treballadors de TV3 votaran en referèndum si recolzen o no la proposta presentada per la direcció per tirar endavant les mesures que el consell de govern de la CCMA vol adoptar perquè el grup esdevingui una única empresa de mitjans. Mentre que el comitè d’empresa va decidir no recomanar el vot en un sentit o un altre, CGT i CCOO demanen votar-hi en contra.

Per la seva part, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha emès un comunicat on explica els pros i els contres de la proposta. Així, l’organització adverteix que, si no s’aprovés el preacord, podria desembocar en la sortida de la directora, Mònica Terribas, a més de “l’aterratge de comissaris polítics” als informatius “situats des del Govern”.

L’SPC també remarca que el preacord és “garantia” d’un model de televisió pública, el qual considera que no és segur que es mantingui sense el Conveni lligat, un cop “es reformi “la Llei de la CCMA i “es redueixi” el seu consell de govern.

Com a principal punt en contra de l’acord hi ha la retallada salarial del 5% “proposada sense cap possibilitat d’afectar menys els salaris més baixos”. L’SPC també lamenta que, durant la negociació de l’acord amb la direcció, no s’hagi “avançat” en la transparència dels sous del personal exclòs del conveni, “i que es manté així des de fa 27 anys per voluntat de l’empresa”.

Segons el Sindicat de Periodistes, això “no ajuda” a què els treballadors “entenguin els beneficis del seu sacrifici salarial si no poden comprovar que també hi ha retallades proporcionades entre els alts càrrecs i en quin percentatge”.

Altres pros de la proposta

L’SPC també considera com a pros del document proposat per la direcció el tancament del Conveni fins al 2012, amb manteniment de la plantilla reconeguda pel consell de govern el mes de març; el pas a fix abans d’acabar el juliol d’un nombre a determinar de contractats temporals que cobreixen places estructurals; el compromís de la direcció de defensar en la negociació del futur Contracte Programa amb el Govern l’actual model de servei públic, el manteniment de la plantilla i el nivell actual de producció interna, xifrat en un 65%; la comissió de viabilitat econòmica bimensual, amb presència de la direcció, per tractar de l’evolució dels estalvis a l’empresa i dels ingressos de publicitat; la reunió de la comissió paritària de seguiment del Conveni l’1 de desembre del 2012 per estudiar les condicions i la fórmula de recuperació del poder adquisitiu perdut; i la transferència a TV3 abans d’acabar el 2011 dels treballadors de la CCMA traslladats fa uns anys en sentit contrari.