Com és habitual quan s’acosten unes eleccions, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha fet la seva particular carta als reis dirigida a les diferents candidatures per tal que assumeixin les seves propostes.

En aquesta ocasió, les seves peticions a les formacions que es presenten a les eleccions parlamentàries del proper 27 de setembre es concreten en 12 punts:

  • Desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut per adaptar-se al marc internacional de regulació del dret a la informació de la ciutadania i per garantir els drets i deures dels professionals.
  • Reforma de la Llei de la CCMA per desgovernamentalitzar-la i desparti­ditzar-la a partir de majories parlamentàries qualificades que garanteixin l’elecció de càrrecs amb criteris d’independència i professionalitat. Aprovació d’un contracte programa que asseguri un finançament adequat i suficient per a la seva missió de servei públic.
  • Desgovernamentalització de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), creant un organisme de gestió independent. Com en el cas de la CCMA, dotar-la d’un model de finançament adequat i suficient.
  • Que la Generalitat defensi el paper de RTVE a Catalunya, perquè també li correspon la promoció de la llengua i cultura catalanes, perquè haurien d’exercir una funció de vincle entre les dues cultures ¡ i perquè representa un patrimoni important pel seu paper en favor de la llengua des de fa més de 50 anys. Defensar igualment la delegació de l’Agència EFE a Catalunya, reclamant els mitjans necessaris per a la seva supervivència i viabilitat econòmica i professional.
  • Reforma de la Llei de la Comunicació Audiovisual de Catalunya per reconèixer de manera efectiva la realitat dels mitjans comunitaris i potenciar la seva tasca i la seva independència com a eina fonamental per garantir del dret a la informació de la ciutadania. Reservar-los una part de les freqüències en l’adjudicació de canals, establint en la distribució una tercera part per a cada sector (públic, privat i sense ànim de lucre). Activar els mecanismes necessaris per garantir la supervivència de les ràdios i televisions ja existents.
  • Supressió dels blocs electorals cronometrats i ordenats en funció de la representació anterior. Aplicació dels principis de l’acord de la comissió parlamentària sobre la Llei Electoral Catalana, els quals feien prevaldre els criteris professionals.
  • Transparència en els ajuts públics als mitjans i en la publicitat institucional, de manera que sigui accessible el llistat de les aportacions als mitjans de comunicació fetes per la Generalitat i els organismes que en depenen. Garantir que els mitjans comunitaris no són marginats en el repartiment de la publicitat institucional ni en el de les ajudes estructurals. Condicionar la concessió dels ajuts i la publicitat institucional al compliment de les normatives laborals vigents i de la deontologia periodística.
  • Combatre a través de la Inspecció de Treball l’abús de la figura del fals autònom en molts mitjans on desenvolupen sovint tasques estructurals amb dedicació exclusiva i dependència orgànica.
  • Regulació efectiva de les pràctiques dels estudiants en els mitjans a partir de criteris que impedeixin que substitueixin llocs de treball i facilitin que realment realitzin una estada d’aprenentatge i de formació. Per aconseguir-ho, l’SPC considera clau la figura de la tutoria i un pla de pràctiques definit.
  • Establiment de fórmules d’ajuda als mitjans promoguts per periodistes en l’àmbit de l’economia social: cooperatives, associacions sense ànim de lucre, SAL…
  • Promoció eficaç de la igualtat de gènere, impulsant les accions necessàries per eliminar la imatge estereotipada de les dones i facilitar la conciliació de la vida privada i l’activitat professional, i la promoció de la coresponsabilitat en condicions d’igualtat. Establir espais de reflexió que ajudin a generar una consciència social sobre la necessitat d’eradicar la violència de gènere.
  • Impuls de l’educació mediàtica de la ciutadania, especialment en els cicles formatius, per fomentar l’existència d’una opinió pública informada, crítica i participativa.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram