Durant la jornada de vaga general del passat dijous, diversos periodistes van ser agredits i intimidats tant per part de grups de manifestants com dels Mossos d’Esquadra. “Si condemnables són tots els actes violents contra persones, manifestants o policies, i contra béns i mobiliari urbà, també ho és la violència o la intimidació als treballadors de la informació, que es juguen el físic per garantir el dret constitucional que té la ciutadania a ser informada”, afirma el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), que demana “especialment” a la policia el respecte estricte a aquest dret.

A més, l’organització adverteix contra les “més que probables” noves peticions d’imatges dels aldarulls per part de les autoritats policials als mitjans, i recorden que només davant d’un mandat judicial es pot “considerarl’oportunitat de lliurar-les”. En aquest sentit, es recorda que, entregant les imatges, “s’alimenten actituds violentes” contra els informadors als carrers, doncs són vistos com a confidents, doncs les seves imatges acabaran en mans policials.

De la jornada de vaga del 29-M, l’SPC explica que un reporter de TV3 va rebre l’impacte d’una pilota de goma a les costelles, i un altre vaser colpejat a les cames per un grup de manifestants;també es van pintar amb esprais l’objectiu d’una càmera i vidres del vehicle de la cadena; a banda, un grup va robar i cremar una motxilla mòbil de BTV. El sindicat també destaca que el llançament de gasos lacrimògens va afectar alguns informadors i que hi va haver trets de pilotes de goma contra fotoperiodistes.

Per la seva part, VilaWeb va informar de l’agressió a tres periodistes del mitjà per part dels Mossos a Sabadell, mentre que La Vanguardia va denunciar l’agressió a quatre periodistes del seu web per part de manifestants, i també la intimidació a un càmera de Reuters perquè esborrés imatges.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram