“El primer cara a cara de la democràcia en unes eleccions al Parlament de Catalunya representa una burla a tot el sistema informatiu de les eleccions, i una vulneració clara dels principis democràtics”. Així ho ha afirmat el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) arran del debat electoral entre Artur Mas i José Montilla promogut per aquest dimarts.

En un comunicat amb el títol de Cara a cara o cara dura, l’SPC assegura que el debat televisat entre els candidats de CiU i PSC aprovat per la CCMA “trenca tot equilibri de proporcionalitat i que ignora que no es tracta d’unes eleccions presidencials, sinó d’unes eleccions al Parlament que haurà de nomenar el futur president de la Generalitat”.

El Sindicat assegura que després d’aquesta iniciativa “no és estrany que els electors no entenguin que es pugui nomenar president algú que no ha obtingut la majoria dels vots”.

L’SPC remarca que el règim electoral representatiu només és “qüestionable” canviant la llei electoral i convertint les eleccions al Parlament en eleccions a la presidència de la Generalitat. “Però fins i tot en aquest cas, que hauria de ser a dues voltes si no s’arribés a una majoria absoluta en primera instància, tampoc permetria un cara a cara fins a la segona volta”, assegura en un comunicat.

Per tot plegat, el Sindicat de Periodistes considera que el cara a cara televisiu “desprestigia directament la qualitat de la democràcia a Catalunya i l’empetiteix” i que, d’aquesta manera, els mitjans de comunicació públics “seguiran ballant al so dels interessos dels partits majoritaris sense respecte a les regle del joc, ni a l’esperit ni a la lletra de la Llei audiovisual i de la CCMA”.