El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) ha demanat la retirada “immediata” de l’ERO presentat per la direcció de la CCMA, el qual considera un “atac frontal i letal” contra TV3 i Catalunya Ràdio, ja que “mutila greument” la seva capacitat productiva i afecta l’oferta de servei públic.

L’organització entén que les propostes de tancar i reduir la producció d’espais culturals, documentals i informatius, de suprimir la delegació del País Basc, o el perfil dels professionals afectats per l’ERO (100 d’ells periodistes) són una “ofensiva descarada” contra el model de mitjans públics definit en el mandat marc parlamentari i en la pròpia Llei de la Corporació, a més d’un “atac sense precedents” a la professió periodística.

L’SPC creu que el pla presentat “només pot afavorir interessos polítics i econòmics contraris a uns mitjans públics forts com a garantia de cohesió social, cultural i lingüística”, i afirma que és “del tot contradictori amb la doctrina oficial de CiU” pel que fa als mitjans de la Corporació.

Temor a una “depuració ideològica”

El Sindicat de Periodistes també denuncia que l’actual mandat sembla que el marqui Pricewaterhouse Coopers “amb criteris tecnocràtics i economicistes i sense cap referència al servei públic”.

Més concretament, denuncia que la consultora “assenyala quins programes han de desaparèixer, quina informació és o no necessària i, amb concepcions purament fordianes, dictamina còmputs de productivitat i de competència professional que deixa en mans dels càrrecs intermitjos, a qui en gran part se’ls assegura la continuïtat, l’elaboració de les llistes d’afectats”.

A més, l’organització afirma no és “descartable”, sinó “més aviat probable”, que els criteris per fer aquestes llistes “impliquin una depuració ideològica per a un millor funcionament d’aquests mitjans com a eines de propaganda del Govern”.