El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) s’ha tornat a posicionar en contra dels blocs electorals, i assegura que donarà suport a totes les accions dels professionals contra aquest sistema que, considera, suposa una “involució democràtica” i constitueix un “règim d’excepció” en els informatius dels mitjans públics durant les campanyes electorals.

L’SPC denuncia que des de les darreres eleccions s’ha intentat imposar per llei els blocs; primer, en la “fracassada” ponència d’una nova llei electoral per a Catalunya i, després, al Congrés dels Diputats amb l’aprovació d’una proposta de Llei Electoral que “vol estendre aquesta imposició” a les televisions privades. El sindicat lamenta, en aquest sentit, que els criteris de pluralisme i imparcialitat es vulguin substituir pel de proporcionalitat.

Pel Sindicat de Periodistes, els grups polítics assimilen propaganda i informació, ja que volen traslladar el concepte d’“espais gratuïts de propaganda electoral” als informatius dels mitjans públics.

Per tot plegat, el Sindicat alerta que és “poc probable” que en aquesta ocasió hi hagi mitjans públics que acordin plans de campanya amb criteris flexibles, que permetin canviar l’ordre i el minutatge estrictes en funció de criteris d’actualitat informativa. Davant aquest escenari, l’SPC defensarà els interessos i les reclamacions dels professionals, entenent que no defensa privilegis ni capricis corporatius, sinó “el dret de la ciutadania a una informació veraç, rigorosa i contrastada”.