La reclamació que va fer la Fiscalia Provincial de Barcelona a 18 mitjans perquè lliuressin en 48 hores les fotografies i gravacions dels aldarulls del 15 de juny al Parlament, fetes públiques o no, ha estat titllada de “desproporcionada” pel Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC).

En un comunicat emès aquest cap de setmana, l’organització ha mostrat el seu malestar per un requeriment que, tot i admetre que té base legal, considera que s’ha aplicat de manera “exagerada i generalitzada”.

Així, alerta que la mesura “afectarà de manera negativa” la tasca dels professionals, ja que a ulls dels manifestants “passats i futurs” els periodistes no s’hauran limitat a fer la seva feina, en considerar que el producte d’aquesta “pot acabar de manera sistemàtica en mans d’autoritats policials o judicials”. Això, segons el sindicat, “perjudicarà” la llibertat d’informació dels professionals i el dret a la informació de la ciutadania.

“Creiem que unes imatges que es van prendre amb una finalitat informativa no haurien de servir de base per investigar suposats fets delictius si no hi ha indicis racionals suficients que aquest material els reflecteixi”, assegura l’SPC, que remarca que ja es van publicar o emetre una gran quantitat d’imatges sobre els incidents dels voltants del Parlament “que sempre són a disposició de la justícia o de l’autoritat policial”.

El Sindicat de Periodistes, recorda que en els primers anys de la transició, salvant totes les distàncies, davant reclamacions similars per part dels poders públics, els informadors de Barcelona van sortir al carrer amb lema “els periodistes no som confidents”. “Com llavors, i exceptuant situacions límit contemplades a la llei, creiem que la defensa de la democràcia no ho necessita”, rebla l’organització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram