L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), l’Associació de Premsa Professional Coneqtia, Comunicàlia i la Xarxa Audiovisual Local (XAL), han acordat que la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sigui l’encarregada de la realització de la primera edició de la Diplomatura de Postgrau en Periodisme Temàtic i de Proximitats.

El curs, semipresencial, començarà el dia 18 de març i finalitzarà el 4 de novembre. Les classes presencials tenen lloc cada dos divendres a la tarda a l’Escola de Postgrau de la UAB. El preu de la matrícula és de 1.600 euros.

La diplomatura està dirigida per Marta Corcoy, Manel López i Antoni Reig, i compta amb un equip docent format per una vintena de periodistes i investigadors de l’àmbit acadèmic i dels mitjans de comunicació.

Les assignatures del curs es dirigeixen a periodistes i professionals de diferents procedències que actuen o treballen en mitjans de comunicació –o tenen previst fer-ho–, que actualment estan desenvolupant el seu treball a la premsa escrita, en publicacions de diferent periodicitat i tiratge, o bé al sector audiovisual i telemàtic.

“El propòsit és proporcionar els continguts teòrics, analítics, pràctics i metodològics per transformar i estimular la capacitat d’iniciativa i la competència en la presa de decisions”, afirmen els seus responsables.

El postgrau es divideix en quatre mòduls troncals:

• La comunicació de proximitat i la especialitzada. Polítiques i estratègies.

• Les tècniques del periodisme en l’àmbit local i temàtic.

• La imatge i el grafisme. Disseny i maquetació. El fotoperiodisme

• Els lectors com a generadors de productes periodístics.

El Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB ja fa sis anys que té en funcionament un Postgrau sobre Periodisme Local i Comarcal. Enguany, s’han reelaborat els continguts i ampliat la projecció temàtica, i es presenta un de nou sota el títol de Postgrau en Periodisme Temàtic i de Proximitats, que amb propostes renovades pretén facilitar als professionals de la informació una formació permanent i adequada als nous usos i als nous models i sistemes de treball.