El vicepresident de Democracia Nacional, Pedro Chaparro, no ingressarà a presó per complir la condemna per amenaçar el fotoperiodista Jordi Borràs el 12 d’octubre de 2015. Segons explica el dirigent d’ultradreta al web de l’organització, el Jutjat Penal de Barcelona ha suspès l’empresonament durant tres anys sempre que no torni a cometre delicte d’odi.

Chaparro va ser condemnat a un any de presó l’octubre de 2017 per un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i llibertats públiques (sentència ratificada el passat maig), i se li va imposar una multa de 1.800, així com la prohibició durant dos anys d’aproximar-se a menys de 1.000 metres de distància de Borràs, al seu domicili, lloc de treball o qualsevol lloc que freqüenti, i també de comunicar-s’hi per qualsevol mitjà o procediment, incloses les xarxes socials.

Malgrat la pena era inferior als dos anys, la Fiscalia de delictes d’odi va demanar el seu ingrés a presó, ja que Pedro Chaparro ja havia estat condemnat a quatre anys per l’assalt al Centre Cultural Blanquera, Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, en la Diada de 2013.

El Tribunal Constitucional, però, va suspendre l’empresonament dels condemnats per aquest cas en admetre a tràmit el seu recurs d’empara, i la defensa de Chaparro va al·legar que la sentència pels fets de la Blanquerna no és ferma, de manera que no es pot considerar que sigui reincident.

Els fets

El 12 d’octubre de 2015, en la manifestació pel Dia de la Hispanitat convocada per diversos grups d’ultradreta que anava de plaça Espanya a Montjuïc, Chaparro va assenyalar i insultar per megafonia el fotoperiodista, qui estava seguint la marxa per feina, i va haver de fugir.

Un cop a Montjuïc, el dirigent de Democracia Nacional va convidar els assistents a agredir el fotoperiodista. “Abans de la marxa hem vist per allà aquesta rata, en Jordi Borràs. Us demano a tots que mireu al voltant vostre, i si hi és, li claveu un clatellot: no gaire violent, no sigui que us detinguin; claveu-li una bona hòstia i que se’n vagi”, va dir entre els aplaudiments dels assistents, que van començar a corejar insults contra el reporter gràfic.

En dies posteriors, es va iniciar una campanya amb missatges amenaçadors contra Borràs a través de les xarxes socials i amb pintades en localitats que el reporter gràfic sovintejava.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram