El Col·legi de Periodistes i el Sindicat de Periodistes s’han reunit amb el cap dels Mossos d’Esquadra, Ferran López, i l’àrea de comunicació del cos per actualitzar els protocols de seguretat en manifestacions entre professionals de la informació i la policia catalana. La trobada s’ha produït després dels darrers episodis en què antidisturbis han colpejat periodistes que cobrien les protestes ciutadanes pels presos polítics.

Les tres parts han acordat realitzar una jornada formativa sobre ordre públic perquè periodistes i agents de la Brigada Mòbil posin en comú les dificultats i problemàtiques a l’hora de treballar en manifestacions.

Després de la trobada, el CPC i l’SPC han assenyalat que “l’ús d’armilles i braçals, tots dos, són obligatoris” per cobrir qualsevol situació on intervinguin forces d’ordre públic. A més, el Col·legi ha recalcat que “només es podran fer reclamacions, queixes o denúncies amb garanties si el professional va degudament identificat amb armilla i braçal”.

Aquesta obligatorietat, però, és nova. Fins ara, l’ús d’aquests elements s’havia limitat a una recomanació per facilitar la tasca dels professionals i permetre la seva visualització en situacions de conflicte, i sense especificar que s’havien de lluir ambdós. De fet, molts periodistes tan sols s’identificaven amb el braçal, suficientment visible també de nit.

El Departament d’Interior i el Col·legi de Periodistes van acordar la implementació i unificació d’aquests elements identificatius el 2009, després de les càrregues policials contra els professionals de la informació que cobrien les protestes contra el pla Bolonya.