El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va aprovar aquest dimecres la tercera part del seu Llibre d’estil, el Manual d’ús. Amb aquest document es completa una eina, resultat de més dos anys de feina, que es compon de dues parts més: la Guia editorial, i el portal lingüístic ésAdir.

El conjunt del Llibre d’estil estableix el marc editorial i lingüístic i les normes periodístiques, ètiques i professionals dels diversos mitjans que integren la CCMA, però, malgrat ser una eina principalment dirigida als periodistes de TV3 i Catalunya Ràdio, també té vocació de servir a tota la professió.

Els continguts del ‘Manual d’ús’

El document desenvolupa els principis i directrius recollits a la Guia editorial i en concreta l’aplicació a les diferents plataformes, tant pel que fa la producció com a la difusió de continguts. Està pensat per esvair dubtes, resoldre conflictes deontològics, periodístics o lingüístics, i també aportar marcs de referència a l’hora de prendre decisions, sempre amb l’objectiu final de complir el mandat de servei públic.

El Manual d’ús s’estructura en quatre grans parts: en la primera, dedicada als continguts, s’estableixen els principis a seguir en els diferents gèneres o formats; la segona se centra en la difusió i té apartats específics per a cadascuna de les plataformes (televisió, ràdio i mitjans interactius); la tercera aborda la perspectiva i els tractaments, mentre que la quarta i última tracta l’ús de la llengua i estableix el model d’estàndard.