El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’ha desmarcat de l’actor Toni Albà i ha criticat la seva piulada masclista contra Inés Arrimades. “L’actitud insultant i de falta de respecte a les xarxes socials és absolutament condemnable i no s’ha de poder vincular, en cap cas, a l’humor o al sarcasme que es pugui fer des de qualsevol programa de la ràdio o la televisió públiques de Catalunya”, ha assenyalat en un comunicat.

“Bon viatge a Waterloo!!! (Vigila no passis de llarg i vagis a petar a Amsterdam… allà, estaries com a casa i a més a més tindries tots els teus drets laborals respectats!)”, va piular Albà dissabte dirigint-se a la líder de Ciutadans.

La Corporació ha recordat que els comentaris de Toni Albà a les xarxes socials “ni representen TV3 ni són mai en nom d’aquest mitjà”, i ha remarcat que no és treballador ni col·laborador de l’ens, sinó “un actor contractat ocasionalment per empreses que treballen per a la CCMA en formats de producció associada”.

És el primer cop que la Corporació emet un comunicat oficial per pronunciar-se sobre una piulada d’un col·laborador extern, i s’explica pel marcatge parlamentari al qual està sotmesa: en diverses sessions de control, alguns grups de l’oposició –especialment Cs– han reclamat que es prescindís de col·laboradors pels seus comentaris a les xarxes socials, entre ells el mateix Toni Albà.

En el comunicat, la CCMA recalca que les expressions públiques que Albà pugui emetre des del seu perfil personal a Twitter “queden fora de l’àmbit d’aplicació del Llibre d’estil”, que és el mateix argument utilitzat per la seva vicepresidenta, Núria Llorach, quan ha estat interpel·lada al Parlament.

Les crítiques a Toni Albà pel seu tuit s’han produït des de diversos àmbits, inclosa la direcció del programa Polònia, on participa, i la productora Minoria Absoluta. “Volem deixar clar que els insults i les desqualificacions de tipus masclista no encaixen amb la nostra manera d’entendre l’humor”, assenyalaven en una piulada on també recordaven que els comptes dels actors i altres membres de l’equip del programa “són de caire personal i només els seus titulars en són responsables”.

Al final, Albà ha acabat disculpant-se, però tampoc sembla que ho hagi fet molt convençut: “Si alguna persona s’ha sentit ofesa per les paraules que he escrit en aquest tuit, li demano disculpes. Com diria aquell tan respectat que anava de ‘campamentos’: ‘Lo siento mucho. Me he equivocado. No volverá a ocurrir’”, ha piulat. “Però en cap cas demano disculpes per paraules que no he escrit! Ho dic per si algú pateix d’aquest mal tan escampat anomenat ‘deficiència en la comprensió lectora’, que s’ho faci mirar”, ha puntualitzat l’actor.