Aquest dimarts va tenir lloc el judici per la retallada del 7,14% de sou del 2012 (corresponent a la paga de Nadal) per part de la CCMA en aplicació del decret del Govern espanyol i assumit pel català. Tot i que el plet es va celebrar, l’empresa va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que es declari incompetent per jutjar la demanda dels comitès d’empresa i que la derivi a l’Audiència Nacional amb l’argument que la Corporació té centres de treball en altres punts de l’Estat.

Ara, podria ser que el TSJC assumeixi que no és competent per emetre una sentència i que passi el cas a l’Audiència Nacional. Segons expliquen els comitès de TV3 i Catalunya Ràdio, la direcció havia demanat ajornar el judici a l’espera de la resolució del Tribunal Constitucional sobre altres demandes per la mateixa qüestió presentades a l’Audiència Nacional a petició d’aquesta. Davant la negativa dels representants dels treballadors, la CCMA va decidir demanar al TSJC que es declari incompetent.

Els futurs conflictes podrien acabar també a Madrid

Els comitès consideren “intolerable” que la direcció demani a un tribunal d’àmbit català que es declari incompetent a favor d’un d’espanyol per retardar la resolució. Segons apunten, el TSJC resoldria la demanda aquest mateix any, mentre que l’AN podria retardar-lo un o dos anys.

A banda, adverteixen que, de declarar-se el TSJC no competent, podria implicar que tots els conflictes col·lectius de l’empresa s’hagin de resoldre a Madrid i que la regulació laboral quedi en mans de l’Estat.

La demanda és per la retroactivitat de la retallada

La retallada del 7,14% es va aplicar per a tot l’any 2012, però els comitès reclamen que s’havia d’aplicar a partir del 14 de juliol, dia en què es va dictar la mesura, i no retroactivament des de l’1 de gener.

Fins ara, totes les sentències dictades a Catalunya sobre aquest tema han estat favorables als treballadors. En canvi, les que s’han presentat a l’Audiència Nacional estan pendents per la petició al Constitucional que resolgui la qüestió.