La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals no ha dissenyat un pla de cobertura de la informació política per la campanya del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. És el primer cop, doncs, que TV3 i Catalunya Ràdio informaran sobre un procés electoral sense les directrius marcades en un pla de cobertura.

La direcció de la CCMA argumenta la decisió per diferents motius. Un, per “respecte” als professionals de la casa: “El rigor professional dels nostres mitjans avala, abastament, la conveniència de fer prevaldre els criteris professionals com a element essencial en la presa de decisions per a la cobertura de la informació política als espais informatius de TV3 i Catalunya Ràdio”, assegura en un comunicat.

A més, la Corporació afirma que els blocs electorals són una “imposició” de la Junta Electoral Central espanyola, i que històricament els periodistes n’han reclamat la seva supressió perquè les campanyes electorals es cobrissin seguint criteris únicament professionals.

Per altra banda, la CCMA recorda que el Parlament de Catalunya no va incorporar cap previsió de pla de cobertura de la campanya ni en la Llei del referèndum d’autodeterminació ni en el Decret que la desenvolupa.

Això és conseqüència, diu, de la moció aprovada per la cambra el juliol de 2015, on s’instava a “la superació del sistema de blocs electorals en els mitjans de comunicació públics, amb l’objectiu que prevalgui, per sobre de qualsevol altra consideració, el criteri d’interès informatiu en la selecció i l’elaboració de les informacions relacionades amb la campanya electoral, alhora que es preserven els principis de neutralitat, veracitat, objectivitat i pluralitat política”. Una petició a la qual es va sumar un parell de mesos després el Síndic de Greuges.