El risc que planava sobre les finances de la CCMA s’ha confirmat. L’Agència Estatal de l’Administració Tributària ha reclamat el pagament de 80,5 milions arran del canvi de criteri fa dos anys en la deducció de l’IVA per a les televisions i ràdios públiques no estatals. La Corporació assegura que la demanda del Ministeri d’Hisenda “no és assumible” amb els recursos actuals sense que comporti una “renuncia” al seu model, tot recordant que el pressupost s’ha reduït un 36% des del 2010, passant de 457,5 milions als 290,8 d’enguany.

El conflicte es remunta al juliol de 2012, quan l’Agència Tributària va establir que els mitjans públics només podien deduir l’IVA de la part empresarial de la seva activitat, excloent-ne les aportacions públiques. D’aquesta manera, la subvenció del Govern a la Corporació, que representa un 75% del pressupost, en quedaria fora, motiu pel qual Hisenda ha presentat una reclamació pels dos últims anys, la liquidació dels quals ja havia estat acceptada pel propi Ministeri.

El conflicte apunta a la justícia

D’entrada, l’ens públic català ha comunicat a l’AEAT la seva disconformitat amb la demanda, tot expressant la voluntat d’iniciar tots els procediments legals oportuns per defensar els seus interessos. La Corporació argumenta que la reclamació d’Hisenda no està avalada per cap llei, sinó per un simple “canvi de criteri” de la mateixa Administració.

En aquest sentit, recorda que la normativa vigent “és la que ha permès a la CCMA aplicar l’actual sistema de deducció de l’IVA des de la creació d’aquest impost i ha estat avalat fins i tot pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea”. Cal recordar que, el 2005, en un cas similar, Europa va acabar donant la raó a les televisions.

Amenaça a la viabilitat

L’ens també denuncia que Hisenda ha “paralitzat” el pagament de l’IVA pendent de retorn de part del 2013 i de part del 2014, malgrat encara no s’ha iniciat cap expedient d’inspecció per aquest any. Al juliol, en la darrera sessió de control parlamentària, Brauli Duart va denunciar el tracte discriminatori per part del Ministeri, ja que a les corporacions d’Andalusia, Aragó i Galícia sí els havien tornat l’IVA del primer trimestre de 2014. “Aquesta diferència en el tracte he de confessar-los que no deixa de sorprendre’m”, va dir aleshores Duart als diputats.

Ara, tal com ja va avançar el president de la CCMA al juliol, l’ens informarà el Parlament i el Govern per tal d’acordar conjuntament les “actuacions de resposta més adequades” a la reclamació d’Hisenda, la qual subratlla que suposa “una greu amenaça a la viabilitat” de l’actual model de TV3 i Catalunya Ràdio. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram