L’Agència Tributària amenaça de nou el finançament de les televisions i les ràdios públiques no estatals. Ara, però, no és per l’IVA deduïble, conflicte obert per un canvi de criteri que va quedar aclarit amb la reforma fiscal de 2015 (malgrat encara cueja). En aquesta ocasió, el Ministeri d’Hisenda reclama que el servei audiovisual que presten els mitjans a l’administració de la qual depenen s’ha de facturar amb el 21% d’IVA. Això implicaria incrementar l’aportació als mitjans públics, o bé reduir els seus pressupostos.

De moment, Hisenda ja ha iniciat processos per reclamar aquest IVA a les corporacions de mitjans audiovisuals d’Extremadura i Castella-la Manxa, segons ha explicat la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, en sessió parlamentària. “Caldrà estar molt atents al que passi i a la repercussió que pugui tenir”, ha advertit.

Segons Llorach, la nova interpretació que fa Hisenda és “la pitjor de les possibles”. En el cas de la CCMA, si s’agafen els 242 milions d’euros d’aportació del Govern per al 2017 previstos en l’avantprojecte de pressupost, suposaria un sobrecost de 50,82 milions en concepte d’IVA. Una repercussió econòmica “molt més gran” que l’anterior litigi amb Hisenda. La vicepresidenta ha advertit que aquest nou canvi de criteri podria afectar totes les empreses del sector públic.

Litigi pendent

Tot i que l’anterior conflicte es va acabar resolent a favor de ràdios i televisions públiques no estatals amb la reforma fiscal que va entrar en vigor el 2015, la Corporació encara manté el litigi obert pels exercicis 2012, 2013 i 2014, quan Hisenda va decidir canviar el criteri en la deduïbilitat de l’IVA.

A data 31 de desembre de 2015, el deute que reclamava l’Agència Tributària era de 59 milions d’euros. La CCMA va portar el cas davant el Tribunal Econòmic Administratiu Central, pendent de resolució. Com a alternativa al pagament, Hisenda proposava presentar un aval de 74,7 milions d’euros (els 59 milions de deute més el recàrrec), que també ha estat recorregut.

Al deute que reclama Hisenda s’hi han d’afegir els 17,4 milions d’euros que no ha retornat de les liquidacions mensuals d’IVA des de l’agost de 2013 al desembre de 2014.

La direcció de la Corporació ha manifestat en diverses ocasions que la reclamació d’Hisenda es pledejarà als tribunals fins al final. El 2005, es va produir un cas semblant on la justícia europea va acabar donant la raó a les televisions autonòmiques.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram