La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals contribueix a la commemoració dels 175 anys del Gran Teatre del Liceu amb dos projectes documentals que descobreixen les seves interioritats. Per una banda, Òpera prima, a TV3, que viu els moments clau de la primera producció que el Liceu fa sobre el Raval i amb gent del barri. I per l’altra, Històries del Liceu, al canal 33 i Catalunya Música, que mostra el dia a dia de les persones que han fet possible el funcionament del teatre.

Òpera prima és una sèrie documental de quatre capítols i s’estrenarà el dijous 3 de novembre a la nit. Dirigida per Pol Izquierdo, és una coproducció de TV3 i el Liceu que segueix la construcció de l’òpera La gata perduda, amb llibret de la dramaturga Victoria Szpunberg i partitura del músic Arnau Tordera, que compta amb 300 cantaires amateurs del Raval.

Cada capítol se centra en una fase de la construcció de l’òpera, i ho fa a través de creuar diferents històries i personatges. L’objectiu és que l’audiència ho visqui com si també formés part de l’espectacle.

Per la seva part, Històries del Liceu s’estrenarà el dilluns 7 de novembre al canal 33, però des de setembre es pot escoltar a Catalunya Música cada dissabte a les 18.30 h. La versió televisiva està dirigida per Àlex Robles, presentada per Albert Galceran, i consta de cinc capítols. La radiofònica té 16 episodis dirigits i presentats per Galceran.

A més de relatar la història del teatre barceloní, Històries del Liceu explica el que de vegades s’amaga entre bambolines, repassa algunes de les seves fites, i mostra la vida de les persones que fan possible el seu funcionament.