“Des del punt de vista de la diversitat lingüística, és lamentable que es redueixi l’oferta de llengües addicionals en les emissions de ràdio”. D’aquesta manera ha respost la Comissió Europea (CE) a una pregunta parlamentària de l’eurodiputat convergent, Ramon Tremosa, sobre les cadenes Flaix FM, Ràdio Flaixbac, que juntament amb RM Ràdio van haver de tancar les seves emissions a Perpinyà el passat 20 de setembre acusades d’interferir cadenes franceses.

L’executiu comunitari reconeix, amb tot, que aquestes emissores “no tenen assignada una freqüència en territori francès” i que les limitacions de l’espectre radiofònic poden portar les autoritats a tancar una emissora.

La CE destaca que les cadenes afectades “no han sol·licitat al CSA una autorització per transmetre a França”. El fundador del Grup Flaix, Miquel Calçada, ja va explicar al setembre que aquest és un “problema que es repeteix cíclicament”, però que, tot i haver intentat aconseguir una llicència per emetre, “no ha estat mai possible”.

Els mitjans i la diversitat lingüística

Brussel·les “dóna suport a la diversitat lingüística i considera que els mitjans de comunicació poden vèncer les barreres lingüístiques i apropar als ciutadans la cada vegada major varietat de llengües i cultures presents a la Unió Europea”, explica en la seva resposta Androulla Vassiliou, comissària d’Educació, Cultura, Multilingüisme, Mitjans i Joventut.

“Els mitjans de comunicació poden ser també un instrument eficaç per a l’aprenentatge informal d’idiomes”, afegeix. Amb tot, la CE reconeix que les competències jurídiques en relació amb l’ús de les llengües als estats membre són “responsabilitat exclusiva” de cada estat.

Reducció de la potència de Catalunya Ràdio

A l’agost, el Consell Superior de l’Audiovisual (CSA) francès, a instàncies del Comitè Tècnic Regional (CTR) de Tolosa de Llenguadoc, va adreçar una carta formal a l’Estat espanyol ordenant a les emissores el tancament de la seva difusió al territori francès, al·legant interferències a les emissores Radio Nostalgie i Radio Catalogne Nord.

Totes les emissores catalanes captades al Rosselló (a més d’uns 40 canals de TDT catalans i estatals) emeten des del Pic de les Salines, a Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà, a 800 metres del territori francès.

Catalunya Ràdio, que emet a Perpinyà des del 1990 i també formava part de la llista d’emissores apuntades per França, no va tancar les seves emissions, però sí que va reduir la potència, dificultant la seva recepció al Rosselló.

Font: ACN