La Comissió Europea va donar a conèixer aquest dimarts les seves recomanacions per posar en marxa un mercat únic de la propietat intel·lectual amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament econòmic, la creació d’ocupació i la qualitat dels productes i serveis. En el document, la CE es refereix expressament als drets d’autoria dels periodistes per primera vegada.

En concret, en l’apartat 3.3.5, Afavorir l’accés al patrimoni cultural europeu i la pluralitat dels mitjans de difusió, s’explicita que “és essencial protegir els drets d’autor dels periodistes i garantir que ells puguin protegir la seva paraula i dir sobre la manera en què volen que la seva feina sigui utilitzada amb la fi de preservar un periodisme independent, professional i de gran qualitat”.

El text també destaca el “paper important” dels editors en la difusió dels treballs dels autors, periodistes, investigadors, fotògrafs i altres creadors, i assegura que cal “protegir” a internet els drets d’utilització de les obres, “sobretot vist el desenvolupament dels serveis d’agregació d’informacions”.

Amb tot, la CE diu que continuarà examinant aquestes qüestions i que seguirà les evolucions jurídiques i tècniques.

Font: Federació de Sindicats de Periodistes