L’Associació Europea d’Editors de Diaris (ENPA) ha demanat a la Comissió Europea que (CE) estudiï la possibilitat d’aplicar un IVA reduït o zero als diaris impresos, per després ampliar la mesura en les mateixes condicions a les edicions digitals.

El director general adjunt d’Educació i Cultura de la CE, Jan Truszczynski, ha valorat “positivament” la proposta, segons informa l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE). Durant les jornades Hauria la Unió Europea de salvar la premsa de qualitat?, celebrades la setmana passada Brussel·les, Truszczynski es va mostrar partidari d’un impost “uniforme al marge de si els continguts s’imprimeixen en paper o es transmeten a una tauleta digital”.

En l’obertura de les jornades, organitzades pel think tank Friends of Europe, Francine Cunningham, directora executiva de l’ENPA, va proposar un IVA reduït o zero per als diaris impresos i digitals. Segons va argumentar, seria millor que la UE establís un marc normatiu capaç d’afavorir la recuperació de la premsa en lloc de què la mateixa UE es vegi obligada a salvar-la.

Una diferència de 0 a 25%

Actualment, a la majoria de països de la UE s’apliquen impostos reduïts o supereduïts en les edicions impreses dels diaris, i taxes ordinàries, que oscil·len entre el 15 i el 25%, en el cas de les edicions digitals. De fet, només Bulgària, Finlàndia, Polònia i Eslovàquia apliquen el mateix impost en ambdós casos, tot i que no es tracta d’una tarifa elevada.

El cas més extrem és el de Dinamarca, on les edicions electròniques estan gravades amb el 25%, mentre que per als diaris en paper l’impost és zero.

Segons l’ENPA, aquesta diferència de taxes en ambdós casos és contradictòria, i més tenint en compte que els ingressos publicitaris digitals encara són molt inferiors als de les capçaleres impreses. La mateixa Cunningham va assegurar que per cada euro recaptat en edicions impreses en les digitals es recapta un cèntim.