Després de l’estiu, algunes cadenes de televisió hauran de canviar la seva freqüència a la TDT (entre elles, el primer múltiplex de TV3 a Barcelona), com a part de l’anomenat dividend digital, l’alliberament d’una part de l’espai a favor de la telefonia de quarta de generació, el qual s’ha d’haver enllestit l’1 de gener del 2014, un any abans del previst.

Aquesta migració comportarà una resintonització, amb un cost d’uns 800 milions d’euros, que inicialment s’havia de sufragar amb els 1.800 milions que han pagat les operadores de telecomunicacions, segons va determinar en el seu moment l’Executiu de Rodríguez Zapatero.

Però ara, amb el canvi de Govern, s’hi volen destinar menys diners i així eixugar el dèficit estatal, per la qual cosa seran els particulars i les comunitats de veïns les que acabarant pagant una part important d’aquesta modificació de les antenes. De moment, en els pressupostos del 2012, el Govern espanyol només preveu destinar-hi 45 milions en aquest concepte.

Inicialment, la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Societat d’Informació volia reduir el cost de l’antenització a costa del nombre de canals de TDT, però com que no hi ha hagut acord amb les cadenes privades, finalment s’ha optat perquè ho costegin els mateixos usuaris.

Per què el canvi?

El pla de TDT aprovat el 2005 va adjudicar la forquilla de freqüències 830-862 MHz als canals estatals; la 758-830, als autonòmics, i la 470-758, als locals. Posteriorment, la Unió Europea va fixar que la banda 790-862 MHz s’havia de destinar a telefonia d’última generació a partir del 2015. Per això, tots els canals estatals de TDT que es van posar en marxa abans de l’apagada analògica i una part dels autonòmics han de canviar de freqüència.

Els usuaris, en contra

Davant l’anunci del copagament, l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) s’ha mostrat en contra i ha demanat que es compleixi el compromís de cobrir el cost de la reantenització amb el que han pagat les telecos per la subhasta del dividend digital.

L’AUC considera que hi ha hagut “manca de previsió” pel fet d’orientar “excessivament” el servei de televisió digital a l’alternativa terrestre, ja que aquest és l’espectre de creixement “natural” per als serveis de banda ampla. Així, l’Associació assegura que aquesta manca de previsió no es pot “tornar en contra” de la ciutadania a l’hora d’accedir a un servei d’interès general.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram