La Comissió del Mercat de Telecomunicacions (CMT) ha desestimat les sol·licituds presentades per Telefónica, Vodafone i Orange perquè es rectifiqués i es retornessin els pagaments de quotes del 2010 destinats a finançar la corporació RTVE, i que pujaven a un total de 138 milions d’euros.

Les operadores de telecomunicacions havien al·legat que la llei de finançament de RTVE té “vicis d’inconstitucionalitat”; que la configuració del gravamen no té relació amb el fet imposable, ja que els ingressos declarats per publicitat eren menors que la quantitat a abonar a RTVE, i que és contrari a la normativa europea.

Amb tot, la CMT ha desestimat les reclamacions perquè els pagaments són “plenament conformes a dret” i perquè no pot deixar d’aplicar els preceptes d’una llei o un reglament “per ser presumptament inconstitucionals”. La Comissió recorda que no li toca valorar si una llei és constitucional o si compleix la normativa europea, sinó fer-la complir.

En els pagaments d’abril, juliol i octubre del 2010, Telefónica España va abonar en cada pagament 15,04 milions d’euros; Telefónica Móviles, 13,65 milions; Vodafone, 11 milions, i Orange, 6,46 milions.

Cal recordar que les operadores van denunciar la llei de finançament de RTVE davant el Tribunal Suprem i la Comissió Europea. De fet, aquesta ha portat Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE en considerar que la taxa del 0,9% dels ingressos que les ‘telecos’ han d’abonar per finançar RTVE és incompatible amb les normatives europees en matèria de telecomunicacions.