La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha tancat l’any amb una forta multa econòmica als dos grans grups de televisió de l’Estat. En concret, Mediaset ha estat sancionat amb 1.573.000 euros i Atresmedia amb 448.000 per emetre espais que vulneraven l’horari de protecció a la infància i per la mala senyalització dels mateixos. En total sumen 2.021.000 euros, gairebé quatre vegades més que l’import dels cinc expedients executats el 2012.

Els espais afectats són tres capítols de la sèrie La que se avecina emesos per Factoría de Ficción (el 18 d’abril, el 20 i el 21 de març), sancionats amb un total de 871.000 euros; tres programes de Mujeres y hombres y viceversa emesos a La Siete (el 15 de febrer, el 6 de març i el 6 de maig), multats amb 702.000 euros; un capítol de 1.000 maneras de morir, emès a Xplora (el 16 de febrer), amb una sanció de 338.000 euros; i un episodi de la sèrie Navy: investigación criminal, emès a La Sexta (el 9 de març), multat amb 110.000 euros.

Creuament de denúncies

Destaca el fet que els programes de Mujeres y hombres y viceversa van ser denunciats per Antena 3, mentre que Mediaset va fer el mateix amb Navy. Per la seva part, la denúncia de 1.000 maneras de morir la va presentar el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, i en el cas de La que se avecina va actuar d’ofici la Subdirecció General de Continguts de la Societat d’Informació, òrgan adscrit a la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació.

L’AUC espera un canvi de tendència

L’Associació d’Usuaris de la Comunicació ha valorat positivament les multes imposades per la CNMC, ja que considera que l’emissió de continguts inadequats per a menors és una de les “principals lacres” de la programació televisiva a l’Estat, agreujada en molts casos per les redifusions de programes en diferents franges horàries a les respectives cadenes temàtiques. De fet, la majoria dels espais ara sancionats són reemissions.

Malgrat l’AUC està d’acord amb què els espais afectats són exemples de programació inadequada en horari de protecció infantil, recorda que hi ha altres casos “significatius” com Dos hombres y medio, Padre de familia, South Park i “molt especialment” Sálvame.

L’Associació, sempre molt crítica amb la “impunitat” amb què actuen les cadenes, espera que l’atribució de competències a la CNMC suposi un canvi a favor del compliment de la normativa, i que permeti dotar de “veritable eficàcia a l’actualment deficient” codi d’autoregulació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram