La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència fa una valoració positiva de l’esborrany del Reial decret que regularà el nou registre estatal de prestadors del servei de comunicació audiovisual, de prestadors del servei d’intercanvi de vídeos a través de plataforma i de prestadors del servei d’agregació de serveis de comunicació audiovisual. L’ens regulador indica que la seva aprovació és “essencial” perquè es posi en marxa el nou registre creat per la remodelada Llei general de comunicació audiovisual (LGCA).

Després d’analitzar l’esborrany, la CNMC ha publicat un informe on realitza diverses apreciacions. Per una banda, apunta que s’hauria de tenir en compte si un prestador amb seu en una comunitat autònoma adreça majoritàriament el seu servei a aquesta o no. Així doncs, per al registre “cobra especial importància” la coordinació amb les comunitats per determinar quins serveis tenen la consideració d’estatals i quins d’autonòmics, identificant l’autoritat de supervisió competent.

Nous prestadors

El text del nou registre audiovisual incorpora prestadors com els serveis d’intercanvi de vídeos a través de plataformes i del servei d’agregació (s’han de registrar, però no estan sotmesos a l’obligació de comunicació prèvia a l’inici d’activitat). A més, contempla un nou tipus de prestadors: els usuaris d’especial rellevància o vloggers (nomenclatura que engloba els creadors de continguts que publiquen en format vídeo en plataformes digitals: youtubers, tiktokers, streamers).

La CNMC diu que és important tenir en compte el control sobre les plataformes d’intercanvi de vídeos que inclouen continguts que puguin afectar el desenvolupament físic, mental o moral dels menors, com són els de caràcter pornogràfic (especialment quan estan domiciliats a països fora de la Unió Europea). Respecte a això, l’ens assenyala que “convindria establir un procediment que permeti al regulador recórrer a l’autoritat judicial corresponent perquè s’ordeni, mitjançant un procediment sumari, el cessament dels serveis quan incompleixin aquestes obligacions”.

Pel que fa als vloggers, apunta que caldria aclarir en aquesta norma si es preveu l’existència de prestadors d’àmbit autonòmic, sota el control de les autoritats de supervisió de les comunitats. En aquest cas, afegeix que s’hauria de “prioritzar els vloggers en la tasca de cooperació i de federació dels registres autonòmics amb el registre estatal”.

Els pòdcasts

Malgrat els serveis sonors sota comada ja estaven contemplats en l’anterior llei audiovisual, la CNMC indica que la rellevància que han adquirit darrerament “fa aconsellable” que l’esborrany del Reial decret “desenvolupi millor algunes qüestions”, especialment pel que fa a l’obligació de registrar-se quan s’està establert a Espanya. En aquest sentit, afegeix que cal “clarificar” la situació en què es troben els pòdcasts amb domicili fora que presten serveis a l’Estat.

La Comissió també recomana classificar de manera separada els prestadors i els serveis associats al vídeo dels sonors o d’àudio. “Així es podria tenir un coneixement precís del sector de forma més ràpida i homogènia per tipus de servei”, argumenta.

Finalment, l’ens regulador insta a garantir la transparència i l’accés públic a les dades del registre audiovisual, de manera que qualsevol persona pugui saber qui són els responsables dels diferents serveis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram