La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència considera “primordial” garantir que les empreses utilitzin l’espectre radioelèctric de forma efectiva i eficient per evitar “fins especulatius o l’acaparament anticompetitiu de drets d’ús”. Per aquest motiu, ha demanat al Ministeri d’Indústria que modifiqui el seu Projecte de Reial Decret sobre l’ús del domini públic radioelèctric.

La CNMC assenyala que l’espai radioelèctric és un recurs “essencial” per donar serveis de telecomunicacions i audiovisuals, i aposta per un control “més intens” del seu ús. L’ens regulador considera que Indústria disposa “d’informació abundant” per dur a terme aquest major control, tot i que al seu parer “seria convenient complementar-la amb les eines necessàries per realitzar accions proactives de seguiment i vigilància a fi d’evitar situacions d’acaparament innecessari de recursos radioelèctrics, mitjançant la infrautilització dels mateixos”.

Competència afirma que aquest control s’ha d’ampliar a les bandes d’ús comú en què s’utilitza la tecnologia Wi-Fi per donar banda ampla. En aquestes bandes, afegeix, estan apareixent “pràctiques amb la finalitat de bloquejar els senyals Wi-Fi dels usuaris (hotspots) per forçar-los a fer servir altres xarxes Wi-Fi de pagament”.

Unes pràctiques que, segons la CNMC, poden ser “encara més habituals en el futur” a causa de les iniciatives que s’estan desenvolupant per utilitzar de manera conjunta bandes llicenciades i d’ús comú per disposar de més ample de banda per a la prestació de serveis mòbils.

Així mateix, el Projecte de Reial Decret preveu introduir una autorització administrativa prèvia del Ministeri per als acords als quals arriben els operadors mòbils virtuals que compten amb espectre (Euskaltel, Telecable, MásMóvil…) amb els operadors amb xarxa. La CNMC proposa eliminar aquesta autorització administrativa prèvia perquè resultaria un “obstacle addicional al ja difícil procés de negociació per a la formalització de nous acords o la renovació dels actuals”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram