El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Edicions Saldonar publiquen la propera setmana La ciutat sense veïns, d’Andreu Merino, el vuitè llibre de la col·lecció Periodistes que impulsen conjuntament des de 2013. L’autor ofereix el retrat d’una Barcelona on el dret a l’habitatge està cada cop més vulnerat; on la concentració de la propietat, la manca de lleis per intervenir el mercat i l’empobriment de les persones dibuixen un escenari en què accedir a un pis acostuma a ser una quimera.

La investigació de Merino parteix de casos particulars per explicar situacions que afecten milers de veïns de la ciutat: des de l’impagament del lloguer fins al desnonament i la connivència del sistema judicial, passant per les màfies de l’ocupació. Una situació que s’ha agreujat durant la pandèmia de la Covid-19, i que ha posat de manera més intensa l’accés a l’habitatge en el centre del debat polític i social.

“Aquest llibre és una seqüela. Una seqüela i una panoràmica necessària per entendre el què i el perquè d’un fenomen que s’ha convertit en un maldecap per a centenars de milers de catalans. Un fenomen que té molt a veure amb les desigualtats de la nostra societat i que també les explica. El ‘gent sense casa i cases sense gent’ que es crida als carrers té cares, dades, lleis, responsabilitats i també irresponsabilitats que serveixen per explicar-lo”, assenyala el president del Grup Barnils, Ferran Casas, autor del pròleg.

La col·lecció Periodistes publica textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació escrits per membres del Grup Barnils. El primer llibre de la col·lecció va ser Et presento el jutge Garzón, de Sònia Bagudanch, i van seguir-lo Castor: la bombolla sísmica, de Jordi Marsal; Els senyors del boom, de Gemma Garcia Fàbrega; El franquisme que no marxa, de Lluc Salellas; Desmuntant Societat Civil Catalana, de Jordi Borràs; Cas Mercuri, la galàxia Bustos, de Sara González; Feixisme persistent, d’Alba Sidera, i ara La ciutat sense veïns, d’Andreu Merino.