Després de dos dies des de que es van començar a comunicar els acomiadaments, el conflicte laboral entre l’empresa i la plantilla de l’ACN s’ha tancat amb set sortides en lloc de les nou anunciades: dos periodistes, tres treballadors de suport a la redacció (fotografia, vídeo i documentalista) i dos comercials, aquests “per finalització de contractes temporals” segons informava aquest dijous la direcció de l’agència, que justifica la mesura per la reducció de l’aportació de la Generalitat en el pressupost del 2013.

La direcció explica que inicialment les persones afectades havien de ser entre 14 i 16, xifra que segons ella correspondria a la disminució de l’aportació pública, però que finalment “ha trobat fórmules per reduir al màxim sobre la plantilla”. Solucions a les quals ha arribat “d’acord” amb els suggeriments del comitè d’empresa i amb la moció aprovada pel Parlament on es demanava garantir la continuïtat i la viabilitat de l’ACN, i s’instava a negociar amb els treballadors “prioritzant al màxim l’estalvi de despeses que no afectin directament la plantilla”.

Es busquen tres corresponsals

Per a l’empresa, amb aquests set acomiadaments la plantilla queda fixada en 60 treballadors, però no s’ha tancat la redistribució territorial prevista. Ara s’ha obert un període perquè els redactors de la seu de Barcelona que estiguin disposats a anar a treballar al territori puguin presentar‐se voluntaris per “fer més àgil i senzill el procés”. En concret, es busquen periodistes que cobreixin les corresponsalies del Vallès Occidental, el Garraf-Penedès i el Rosselló-Alt Empordà (de nova creació).

Tot plegat implica que la redacció de Barcelona quedi amb una vintena de treballadors després dels acomiadaments i la redistribució. Per això, es preveuen canvis en l’organització del cap de setmana i en els caps de les seccions que es concretaran els propers dies. A banda, la secció tecnologia prescindirà “d’un dels treballadors externs”, explica la direcció.

A més de reduir la despesa de personal, l’empresa ja ha denunciat el contracte de lloguer de la seu a Barcelona per marxar-ne; suprimirà el servei extern de recepció, que assumirà personal propi, i reduirà les despeses de gestoria. Paral·lelament, ha iniciat converses amb les empreses proveïdores del suport tecnològic per rebaixar-ne el cost.

Una nova vaga

La plantilla de l’ACN ha respost la direcció convocant una nova vaga contra els acomiadaments per al proper dimecres. El comitè d’empresa lamenta el tracte que l’empresa ha donat als treballadors de l’agència, i ha denunciat la “falta d’humanisme” dels seus directius durant tot el procés.

La setmana passada, els representants dels treballadors ja van mostrar la seva indignació i decepció perquè amb els acomiadaments objectius es tancava qualsevol negociació. A més, el comitè denunciava que s’havien proposat mesures alternatives als acomiadaments, com ara reduccions salarials, les quals no s’havien escoltat des de la direcció.

Aquesta mateixa setmana, el comitè criticava que els únics que pateixin les conseqüències siguin els treballadors “mentre els qui han pres decisions equivocades, o no n’han pres, segueixen asseguts a les seves cadires”.