La delegació del Govern espanyol a Madrid ha incoat un expedient sancionador a Mercè Alcocer, periodista de Catalunya Ràdio, per “desobediència a uns agents de l’autoritat”, en aplicació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, més coneguda com a llei mordassa. La multa és de 601 euros.

Els fets es van produir el passat 20 de febrer, davant la seu de l’Audiència Nacional, a Madrid, quan Alcocer cobria com a enviada especial la declaració de Jordi Pujol i Marta Ferrussola, i va intentar aconseguir una declaració de l’advocat de l’expresident en zona no autoritzada per la policia espanyola.

“Es va impedir als mitjans accedir als advocats i al fiscal, dins i fora de les dependències judicials. En no poder acostar-me per obtenir declaracions, vaig voler accedir-hi per un carrer lateral a l’entrada de l’Audiència, i allà em van demanar la documentació”, explica la periodista. “En realitat no sé exactament quina és la desobediència que se m’atribueix”, afegeix.

La delegació del Govern espanyol a Madrid atribueix a Mercè Alcocer una “infracció greu de desobediència a l’autoritat”. Segons ella, els agents “van entorpir en tot moment la tasca informadora dels periodistes amb un zel excessiu”.

La direcció de Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha mostrat el seu rebuig davant d’una situació que suposa “l’impediment dels professionals dels mitjans de comunicació a l’exercici lliure de la professió, entesa com un bé imprescindible per a la salut de la democràcia”. A més, la CCMA ha donat el seu suport a la treballadora a l’hora d’exercir els seus drets de defensa.

El consell professional i el comitè d’empresa de Catalunya Ràdio també han mostrat el seu “rebuig frontal” l’aplicació de la llei mordassa a Alcocer i han demanat a la Corporació que recorri la sanció.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha condemnat els fets i ha reiterat la seva oposició a una llei mordassa que “coarta” les llibertats dels individus i de la societat. “Ens refermem una vegada més en la defensa de la llibertat d’expressió i en el dret a la informació, així com el de poder exercir la nostra professió sense coaccions ni sancions”, assegura en un comunicat. 

La periodista Mercè Alcocer està especialitzada en informació judicial als serveis informatius de Catalunya Ràdio, on treballa des del 1987. Durant nou anys també va ser cap de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va ser responsable de l’organització dels mitjans de comunicació en les dependències judicials.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram