Institucions Penitenciàries ha vetat l’entrada a les presons del número 451 de la Directa, publicat el 4 d’abril sota el títol Veus empresonades alcen el vol, el qual incloïa el reportatge Revifa la lluita dins dels murs que explica la proposta de lluita col·lectiva que un grup de presos de diferents centres penitenciaris de l’Estat ha endegat per visibilitzar i denunciar les vulneracions que pateixen.

La direcció d’un dels centres argumenta el veto perquè el contingut de la publicació “té com a objectiu la desestabilització del sistema penitenciari” i, per tant, considera “no convenient la seva entrega”, segons indica la notificació de “correspondència intervinguda” facilitada per l’advocat d’un reclús.

El número de la Directa es va enviar a 35 presos d’11 presons que havien contribuït amb el seu testimoni a l’elaboració del reportatge, però més de dos mesos després cap d’ells l’ha rebut, segons explica el mitjà.

Censura a les presons

El director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Iñaki Rivera, afirma que aquest és un cas molt clar “d’atemptat contra la llibertat d’expressió i informació del pres perquè no podrà rebre una publicació, que es completament legal, per la seva situació d’intern”.

Segons explica Rivera a la Directa, “fa molt de temps que s’aplica la censura de publicacions dins les presons” i per justificar-la “sempre s’utilitzen conceptes molt poc clars, normalment sota l’excusa que atempten contra la seguretat del centre”.

El senador d’EH Bildu Jon Iñarritu, ha sol·licitat per escrit a la cambra informació sobre el veto. Iñarritu demana el motiu pel qual Institucions Penitenciàries considera que la Directa té com a objectiu “desestabilitzar el sistema penitenciari”; pregunta en quins centres penitenciaris s’ha retingut la publicació, i reclama un llistat de les ocasions en les quals s’ha dut a terme la mateixa pràctica durant la darrera dècada.