Davant la proximitat de l’estiu, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) ha volgut denunciar “la precarietat i la vulneració” dels drets salarials i laborals que alguns mitjans exerceixen contra els becaris, que “en molts casos” es prolonguen durant la resta de l’any.

La Federació diu que ha constatat que la figura del becari s’està utilitzant “de manera perversa” en moltes empreses per “afavorir” el compte de resultats: “Se’ls paga una misèria, o directament no se’ls paga, mentre es buiden les redaccions de periodistes amb experiència, el que suposa un deteriorament progressiu de la qualitat de la seva oferta periodística, raó també de la crisi que pateix el sector”, afirma en un comunicat.

Segons la FAPE s’està “obligant” als futurs periodistes a ser becaris “per vida” per seguir essent contractats. “En aquestes empreses ni ho ha pràctiques reals, només ús i abús de mà d’obra barata sota l’intolerable argument que ‘l’important és que aprenguin’”, denuncia.

Convida els becaris a denunciar

Així, la Federació ha instat els editors a “respectar escrupolosament” el dret dels becaris a percebre una remuneració, i a no utilitzar-los com a mà d’obra barata destinada a llocs de treball estructurals i a assumir responsabilitats fora de la seva competència, a més “d’extremar” la missió d’ensenyar-los l’ofici.

A banda, la FAPE convida els becaris que considerin lesionats els seus drets a què denunciïn la situació davant les associacions de premsa. A més, ha instat a la Inspecció de Treball a extremar el control sobre les condicions dels becaris als mitjans.