La Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) ha admès a tràmit una denúncia contra el fals documental de Jordi Évole sobre el 23-F, Operación Palace, emès per La Sexta.

L’obertura de l’expedient l’ha sol·licitat l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), que considera que el treball podria vulnerar fins a cinc principis del codi deontològic.

“Hem posat aquesta demanda perquè ens han arribat nombroses queixes respecte a l’emissió d’Operación Palace de ciutadans i de periodistes”, justifica el president de l’AUC, Alejandro Perales, en declaracions a El Mundo. “Volem aportar llum al debat”, afegeix al respecte.

Ara, la Comissió ha de designar un ponent i fer arribar a Atresmedia i Jordi Évole la documentació perquè en un termini de 15 dies presentin les al·legacions que considerin oportunes.

Posicionaments contraposats

En el seu escrit, l’AUC apunta que el programa ha generat un “encès debat” entre partidaris i detractors del fals documental, posant sobre la taula “la frontera que existeix o hauria d’existir entre continguts informatius i no informatius, o la incardinació entre el dret constitucional a la llibertat d’expressió i el dret no menys constitucional dels ciutadans a rebre informació veraç”, entre altres qüestions.

“Hi ha qui el considera un engany i un abús de la confiança dels espectadors, i hi ha qui ho veu com una escenificació de la constatació que un públic intel·ligent ha de mantenir sempre una distància crítica davant els continguts difosos pels mitjans de comunicació i pels mitjans socials”, explica l’Associació d’Usuaris de la Comunicació en la seva petició.

“L’ètica no admet excepcions”

Per la seva part, el president de la Comissió d’Arbitratge, Manuel Núñez Encabo –que casualment era el diputat que estava votant quan Tejero va irrompre al Congrés el 23 de febrer del 1981–, assegura que “matisarem totes les qüestions, defensant la llibertat d’expressió sense censures”, però “valorant el dret a la informació veraç dels continguts i el respecte dels drets fonamentals de les persones afectades”. Segons remarca a El Mundo, “l’ètica no admet excepcions i ha d’aplicar-se als continguts periodístics”.

Les cinc possibles vulneracions segons l’AUC, serien:

  • Principi general 1: “El periodista actuarà sempre mantenint els principis de professionalitat i ètica continguts en aquest codi deontològic”.
  • Principi general 2: “El primer compromís ètic del periodista és el respecte a la veritat”.
  • Principi general 4: “(…) el periodista respectarà el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge”.
  • Principi d’actuació 13: “El compromís amb la recerca de la veritat portarà sempre el periodista a informar només sobre fets dels quals conegui el seu origen, sense falsificar documents ni ometre informacions essencials, així com a no publicar material informatiu fals, enganyós o deformat”.
  • Principi d’actuació 17: “El periodista ha d’establir sempre una clara i inequívoca distinció entre els fets que narra i el que puguin ser opinions, interpretacions o conjectures, tot i que en l’exercici de la seva activitat professional no està obligat a ser neutral”.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram