La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya ha justificat la detenció de les dues periodistes que dissabte van cobrir una acció de protesta per l’emergència climàtica al Museu del Prado de Madrid, en què dos activistes del col·lectiu Futuro Vegetal es van enganxar amb cola als marcs de dos quadres de Goya (La maja desnuda i La maja vestida) i van pintar a la paret +1,5º, en referència a l’escalfament global.

Les dues periodistes i els dos activistes van ser detinguts diumenge i alliberats l’endemà acusats de delictes de danys, danys al patrimoni històric i alteració de l’ordre públic. La Policia considera que les dues periodistes no actuaven com a tal, sinó com a activistes.

Una versió que la FAPE ha comprat. “No les han detingut per un acte en què exercien la professió, per tant no podem parlar de dret a la informació”, ha declarat el seu president, Miguel Ángel Noceda, a Europa Press. “Que siguin periodistes no els dona patent per executar qualsevol tipus d’actuacions, com en aquest cas, incíviques. S’han expressat com a ciutadanes, no com a periodistes, i com a ciutadanes hauran de respondre”, conclou Noceda.

En la mateixa línia s’expressa l’Associació de la Premsa de Madrid. Des de la junta diuen que, a diferència d’altres cobertures de protestes, a les dues periodistes encausades “les han convocat –si és que no formaven part de l’organització, com sembla– per donar compte d’un delicte”. “En aquest cas, si no alerten a la policia, són còmplices abans que periodistes”, assenyala l’APM a l’agència.

Una de les periodistes és Joanna Giménez i Garcia, col·laboradora d’El Salto, on es va publicar la seva crònica de l’acció de protesta. “La detenció de les dues periodistes resulta inadmissible en tant que ataca la llibertat d’informació que rep la ciutadania i la pluralitat dels missatges que traslladen els mitjans de comunicació”, denunciava el mitjà en un editorial publicat dilluns.

“El càstig i la persecució de periodistes que informen d’actes de desobediència viuen bons temps i no són pocs els exemples”, recorden des d’El Salto. “Si no es pot protestar, ni explicar que s’ha protestat, el que es pretén és crear una societat obedient, morta en vida”, etziben.

Per la seva part, la secció de premsa i comunicació de la CNT ha demanat l’arxivament de la causa contra les dues periodistes, tot mostrant preocupació perquè el cas el porta el Jutjat d’Instrucció número 29 de Madrid. La seva titular, Cristina Díaz Márquez, va encausar quatre professionals de la informació per “fals testimoni” en un judici per l’agressió policial a un d’ells quan cobria un acte de Vox a Vallecas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram