La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha denunciat que, conforme incrementen les protestes contra les polítiques del Govern, també ho fan les agressions als fotògrafs que les cobreixen per part de les forces seguretat. La denúncia arriba arran de la protesta del dissabte a Madrid amb el lema Escac al Rei, on la policia va agredir almenys sis reporters gràfics, segons assegura la FeSP.

L’organització considera que les darreres agressions, difoses en vídeo a les xarxes socials, suposen un “salt qualitatiu en l’actitud obstruccionista que alguns agents mantenen cada cop amb més freqüència contra els fotoperiodistes durant les protestes de la ciutadania al carrer”. Així, la Federació ha exigit a la delegada del Govern a Madrid i al Ministeri de l’Interior a obrir una investigació, exigir responsabilitats i adoptar mesures perquè “no es repeteixen conductes d’aquest tipus”.

En aquest sentit, insta a Interior a iniciar converses amb el Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP) i la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) per buscar solucions i adoptar les mesures necessàries que facin compatible el manteniment de l’ordre públic amb la feina dels professionals de la informació.

Els periodistes de mitjans petits i alternatius, els més perjudicats

La FeSP remarca que la policia ha de “facilitar” la feina de periodistes i fotògrafs, perquè són la “garantia que es compleix el dret a la informació de la ciutadania”, i subratlla tots els professionals tenen al mateix dret a accedir a la informació sense ser “descriminats” en funció del mitjà pel qual treballen. En aquest sentit, assenyala que els professionals i col·laboradors dels mitjans petits i alternatius són els que més agressions i obstacles pateixen.

Per altra banda, davant les insinuacions de la policia que hi ha qui es “fa passar” per fotoperiodista i va a les manifestacions per “provocar altercats”, la Federació assenyala que els agents “han d’impedir-ho”, però “no a costa de castigar” la resta.

Finalment, la FeSP remarca que els policies “no poden” exigir a periodistes i fotoperiodistes un carnet oficial, perquè a l’Estat la professió no està regulada per llei, i per tant no existeix. En aquest sentit, assegura que s’han d’identificar amb el carnet del mitjà, associació o sindicat al que pertanyen juntament amb el DNI.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram