No és el primer cop que la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ho demana, però arran de la complicada situació en què s’ha trobat el fotoperiodista Ricard García Vilanova després del seu segrest, hi torna a insistir. Segons la FeSP, el seu cas és una “bona prova” –la “més cruel”, puntualitza– de la “desprotecció absoluta” en què treballen els periodistes a la peça.

Per això, la Federació insisteix que és necessari que es reguli legalment la situació d’aquest col·lectiu professional, i insta als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a posar en marxa “amb urgència” les iniciatives que facin falta.

L’organització remarca que si a l’Estat estigués regulada per llei aquesta activitat professional, com passa en altres països europeus, García Vilanova hauria rebut uns ingressos durant el seu segrest.

Incorporar a la llei l’Estatut del Corresponsal de Guerra

La Federació recorda que “greu” crisi econòmica dels mitjans repercuteix “amb especial duresa” en els periodistes a la peça, ja que són els primers a quedar-se sense feina i no tenen dret a cap indemnització ni a percebre el subsidi de desocupació, a diferència dels seus companys en plantilla. A més, la FeSP denuncia que en molts casos han de suportar “retards escandalosos” per cobrar i “substancioses rebaixes” de l’import de la factura “perquè les empreses al·leguen problemes econòmics per pagar”. Una situació que, afegeix, “castiga amb més intensitat” les dones, que són majoria en aquest col·lectiu.

Paral·lelament, la FeSP considera que la llei que reguli els drets laborals dels periodistes i fotoperiodistes a la peça hauria d’incorporar, com a annex, l’Estatut del Corresponsal de Guerra que va aprovar la primera Conferència de Periodistes de la Mediterrània a Almeria al 2005, ratificat per unanimitat per les organitzacions professionals i sindicals que hi van participar, totes elles pertanyents a la Federació Internacional de Periodistes (FIP).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram