L’informe anual de la Federació Internacional de Periodistes constata que l’any passat van ser assassinats 128 professionals dels mitjans de comunicació, un 88% més que els 68 de 2022, quan es va trencar la tendència a la baixa dels anys anteriors. Als 128 assassinats s’hi suma un periodista mort accidentalment mentre treballava.

Del total de professionals de la informació assassinats el 2023, el 70% es van produir en el marc de la guerra entre Hamàs i Israel, una xifra sense precedents, segons la FIP, que continua investigant diverses morts denunciades a la zona. Més concretament, 83 dels 128 assassinats es van produir a Palestina, quatre a Israel i tres al Líban.

De fet, fins al 6 d’octubre (el dia abans que Hamàs ataqués Israel), l’organització comptabilitzava 20 periodistes assassinats a tot el món.

El 31 de desembre, la FIP va publicar una llista provisional amb 119 professionals assassinats, la qual ha augmentat després d’haver verificat vuit morts més a Gaza a finals de 2023.

Un dels anys més mortífers

Així doncs, l’any passat va ser un dels més mortífers des de 1990, quan la FIP va començar a elaborar aquest informe. El nombre de morts de 2023 només els superen els registrats el 2006 (amb 155), el 2007 (135) i el 2004 (129).

“Encara que sempre recordem als periodistes que cap notícia val la seva vida, hi ha massa situacions en què se’ls ataca deliberadament per silenciar històries i restringir el dret del públic a saber. La ciutadania té el dret democràtic de ser informada degudament; és responsabilitat dels governs garantir que els periodistes estiguin degudament protegits per informar amb independència”, assenyala Anthony Bellanger, secretari general de la FIP.

“Les xifres mortals d’aquest any il·lustren fins a quin punt necessitem un instrument internacional vinculant que obligui els estats a adoptar mecanismes clau per protegir la seguretat i la independència dels periodistes”, afegeix al respecte, en referència a una Convenció de les Nacions Unides reclamada en diverses ocasions.

427 empresonats

En el seu informe anual, la Federació Internacional de Periodistes també llista 427 professionals dels mitjans de comunicació tancats en presons. El rànquing el torna a encapçalar la Xina amb 80 empresonats, seguida de Myanmar (51), Turquia (41), Rússia (40) i Bielorússia (35).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram