Portada de l’ABC del passat 3 de juliol. La Fiscalia Especial per Delictes d’Odi i Discriminació ha desestimat la denúncia presentada per l’associació Drets contra el diari ABC per un article del 3 de novembre on es comparava el dret a decidir dels catalans amb el nazisme. Amb tot, la resolució critica durament i qualifica de rebutjable i “profundament” reprovable la seva actitud.

“És absolutament refusable el paral·lelisme posat de manifest pels denunciants i que realitza l’autor de l’article, ja que sota cap concepte es pot equiparar o establir el més mínim paral·lelisme entre l’esgarrifosa estratègia de comunicació del règim nazi, utilitzada per emmascarar o edulcorar els seus crims atroços (per exemple anomenaven ‘camps de treball’ al que eren realment camps d’extermini), amb expressions com ‘volem votar’, ‘dret a decidir’, ‘consulta’ o ‘procés participatiu’ utilitzades per aquell sector de la societat catalana que defensa, per vies democràtiques, posicions independentistes a Catalunya”, afirma la Fiscalia en el seu auto.

A més, assenyala que el contingut de l’article constitueix “una exageració que condueix a una banalització o minimització del règim nacionalsocialista i dels greus i terribles crims comesos pel mateix, equiparant aquest règim i els seus autors a polítics, persones, entitats o col·lectius que defensen actualment el procés independentista a Catalunya”.

És delicte la justificació del genocidi, però no la comparació

Malgrat assegurar que les conductes de l’ABC i l’autor del text són “conductes profundament reprovables”, apunta que aquestes no són delictives, i argumenta la decisió perquè l’article 607.2 del Codi Penal només preveu que sigui delicte la justificació del genocidi o un restabliment de règims o institucions que l’emparin, així com expressions que suposin una provocació al genocidi, però no la comparació.

Des de Drets es considera “lamentable” que la legislació espanyola impedeixi jutjar actituds com la del diari de Vocento i que la Fiscalia “no pugui anar més enllà d’una estirada d’orelles, mentre que en altres països la banalització del nazisme sí que és considerada un delicte”. 

Amb tot, l’associació apunta que seguirà treballant per “aturar” la comparació que es fa del nazisme amb el procés català des de diversos mitjans i tribunes d’opinió.

La denúncia contra l’ABC, presentada a mitjan novembre, va rebre el suport de les més de 70 entitats signants del Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme, com la Comissió de la Dignitat, Amical Mauthausen, l’Associació Catalana d’Amics d’Israel (ACAI), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, CCOO i UGT, entre d’altres. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram