La Fiscalia de Barcelona està investigant el Consell de l’Audiovisual de Catalunya per un presumpte delicte de prevaricació a causa dels expedients oberts a la Cadena SER, Onda Cero i Cope per negar-se a emetre la campanya informativa de la Generalitat sobre el procés participatiu del 9 de novembre de 2014.

Segons expliquen fonts de la investigació al digital El Nacional, es tracta d’una causa que s’obre en paral·lel a totes les que hi ha en marxa pel 9-N. Ara la Fiscalia té sis mesos per donar forma a la investigació i portar a judici els responsables del CAC. 

El passat divendres, en compareixença davant la sessió de control parlamentari de la CCMA, el president del CAC, Roger Loppacher, va explicar a preguntes dels diputats que encara no hi havia cap resolució respecte als expedients oberts a les tres emissores.

Denunciades per particulars i el Govern

L’actuació del Consell de l’Audiovisual contra les tres ràdios es va iniciar arran de la recepció d’una seixantena de queixes de particulars que denunciaven la seva negativa a difondre la campanya del 9-N. Així mateix, la SER va enviar el 6 de novembre de 2014 un escrit on es mostrava disconforme amb l’obligació d’emetre les dues falques publicitàries produïdes la Secretaria de Comunicació i demanava la suspensió de l’ordre.

Posteriorment, el 25 de novembre, l’aleshores secretari de Comunicació, Josep Martí, es va adreçar al CAC per informar de l’incompliment de l’apartat 1 de l’article 82 de la Llei de la Comunicació Audiovisual per part de Cadena SER, Onda Cero i Cope.

L’apartat en qüestió estableix que els prestadors estan obligats a difondre gratuïtament aquells comunicats i declaracions que els governs de l’Estat i de la Generalitat “estimin convenients per causes justificades d’interès públic”. La Llei de la Comunicació Audiovisual tipifica aquest incompliment com a greu, amb sancions que van dels 12.001 als 90.000 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram