Les informacions publicades els darrers dies per El Mundo sobre Artur Mas (basades en un esborrany que el Ministeri de l’Interior no troba) “concorren tots els elements típics del delicte de calúmnia”, segons el fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol. Per aquest motiu, la Fiscalia ha decidit obrir diligències contra el diari d’Unidad Editorial.

En l’argumentació, Rodríguez assenyala l’acusació d’El Mundo és “radicalment falsa”, ja que actualment “no existeix” en la causa ni en l’informe policial “cap dada” que indiqui que el president va rebre diners de contractistes d’obra pública ni de la seva titularitat d’un compte a Suïssa.

“Orfandat probatòria”

Segons el fiscal, la informació d’El Mundo està “mancada de fonament”, ja que els mateixos autors “reconeixen implícitament la seva orfandat probatòria quan redueixen el suposat text policial a un esborrany”, i recorda que no es tracta d’un document ni oficial ni oficiós. A més, remarca que el jutge del Cas del Palau de la Música desconeix l’existència del document i nega haver sol·licitat cap investigació al respecte a la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

La incoació de diligències arriba després que el Gabinet Jurídic de la Generalitat posés en mans de la Fiscalia les informacions publicades al diari. Amb tot, si s’admetessin a tràmit les diferents querelles presentades contra El Mundo (entre elles una del mateix Mas), la Fiscalia abandonaria les seves investigacions sobre les presumptes calúmnies.

“Veig que la Fiscalia de Catalunya posa més zel en investigar El Mundo que la corrupció de Convergència. Seguirem complint amb el nostre deure”, ha reaccionat via Twitter el director del diari, Pedro J. Ramírez.

La UDEF desmenteix El Mundo

Aquest dijous al matí, el comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez, s’ha reunit amb el magistrat del cas Palau, Josep Maria Pijuan, i li ha assegurat que, des de que va prendre possessió del càrrec el passat juliol, a la seva unitat no s’ha elaborat cap informe, esborrany ni investigació al respecte, ni li consta la seva existència, segons ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El comissari ha explicat que les investigacions del cas Palau es van donar per tancades el passat 24 de maig i que, des d’aleshores, l’única diligència realitzada per la UDEF va ser remetre al jutge un anònim rebut a finals d’octubre (en el que es basaria el suposat esborrany), la qual també havia arribat a Pijuan.

Finalment, el comissari en cap de la UDEF ha volgut deixar constància que la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional ha iniciat una investigació sobre l’existència del suposat esborrany.