La polèmica aixecada pel Bestiari il·lustrat del passat 9 d’octubre continua expandint-se. La Fiscalia General de l’Estat considera que hi pot haver un delicte contra la Corona espanyola després d’haver analitzat un informe dels Mossos d’Esquadra i visionat el capítol protagonitzat pel guionista i escriptor Jair Domínguez.

Ara, la Fiscalia ha traslladat les diligències al Jutjat d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, i el magistrat Javier Gómez Bermúdez haurà de decidir si les accepta i cita a declarar Domínguez i els responsables del programa, o les arxiva directament. Les primeres diligències les va obrir la Fiscalia de Catalunya, que les va traslladar a l’Audiència Nacional.

Cal recordar que la denúncia davant la Fiscalia la va presentar el sindicat ultradretà Manos Limpias. En concret, va denunciar Domínguez com a “autor material” d’un delicte contra la Corona; d’un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, i d’un altre per ofenses i ultratges a Espanya.

A més, Manos Limpias també va denunciar com a “cooperadors necessaris” la directora del programa, Mai Balaguer (que va dimitir l’endemà de l’emissió del programa); la presentadora, Bibiana Ballbè; l’escriptor i Mosso d’Esquadra, Marc Pastor (que apareixia practicant tir amb Domínguez abans de l’escena de la polèmica), i el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent.

La decisió de la Fiscalia coincideix amb l’anunci de la tornada de la tercera temporada del programa, el proper 7 de gener, després que TV3 decidís ajornar-lo per “protegir-lo” de la polèmica.

A banda de la caverna mediàtica, el Bestiari il·lustrat protagonitzat per Jair Domínguez també va rebre crítiques des del Govern català, que va reprovar el seu contingut, i també del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que el va trobar “difícilment justificable”.