Carles Francino recull l’Ondas a la trajectòria (foto: Guillem Roset / ACN).

La gala dels Premis Ondas 2022 va reivindicar dimarts el paper del periodisme que alerta del patiment derivat de la guerra d’Ucraïna, va posar en valor la ràdio que defuig de la crispació política, i va destacar la diversitat lingüística de Catalunya. La cerimònia de la 69a edició dels premis organitzats pel grup Prisa va reunir els guanyadors en un Gran Teatre del Liceu que va homenatjar els desapareguts Àngels Casas i Jesús Quintero.

L’equip d’El món a RAC1 amb Jordi Basté, Andreu Buenafuente, el periodista Carles Francino, els responsables de Joc de cartes de TV3 i els de Saber y ganar de TVE, així com responsables de les cobertures a Ucraïna de RTVE van pujar a l’escenari i van aplaudir la feina realitzada pels respectius equips.

El conductor d’El món a RAC1 (Ondas al millor programa de ràdio estatal), Jordi Basté, acompanyat per part de l’equip del programa, va centrar la seva intervenció en agrair la tasca de tots els seus companys. Reconegut per muntar i desmuntar l’escaleta en funció de l’actualitat, Basté va trencar el discurs que portava preparat i va improvisar unes paraules on va defensat la “companyia” de la ràdio i la família creada entre tots els professionals de l’emissora.

El presentador del programa matinal líder de Catalunya va tancar la seva intervenció assegurant “que ningú us enganyi, aquí no tenim cap problema amb les llengües, tot el contrari”, fent referència a la facilitat per usar el català i el castellà a Catalunya.

Els responsables del programa de TV3 Joc de cartes (Ondas al millor programa de televisió emès per cadenes no estatals) van agraït la feina feta per totes les persones que han treballat a l’espai en els últims sis anys. El director de TV3, Sigfrid Gras, va celebrar els canvis que ha fet el programa i com ha viatjat a diverses televisions de l’Estat. També va demanar que el futur de TV3 passi per aquest tipus de produccions. Per la seva banda, el presentador de Joc de cartes, el cuiner Marc Ribas, va reivindicar que l’èxit del format ha estat possible per l’aprenentatge que ha anat fent l’equip.

Per l’escenari del Liceu hi van passar diversos de professionals de RTVE que van ser premiats per la cobertura informativa de la guerra a Ucraïna. El corresponsal de RNE Fran Sevilla va recordar que les guerres “només generen dolor i patiment”, i que és responsabilitat del periodisme denunciar-ho. “Ens toca intentar que s’aturi la barbàrie. Escriure-ho a l’aire i transmetre-ho per les ones”, va reclamar. Els responsables de RTVE van reivindicar que en els últims mesos més de 20 persones han fet relleus en diferents punts d’Ucraïna i el compromís periodístic d’estar “als llocs on passen les coses”.

El presentador de Saber y ganar de La 2 de TVE (Ondas millor programa d’entreteniment), Jordi Hurtado, va dir que el secret de l’èxit del seu programa ha estat la passió de l’equip. També va reconèixer que la tasca pendent és arribar als més joves que no consumeixen televisió.

Una de les intervencions més esperades de la nit va ser la del periodista Carles Francino (Ondas a la trajectòria en ràdio). El periodista català va explicar que durant la pandèmia va concebre la ràdio com una forma d’acompanyar la ciutadania. Això sí, va alertar que també pot servir per crispar, i va defensar que amb el seu programa a la Ser va treballar per evitar-ho.

“Celebro que nosaltres vam defugir de la crispació i la politització. A Catalunya es va produir un debat legítim sobre idees legítimes però que negava a l’adversari polític. Aquest model no funciona ni a Catalunya ni a Espanya. Tenir mig país en contra de l’altre és un mal projecte de futur”, va apuntar.

L’encarregat de recollir el darrer premi de la nit va ser Andreu Buenafuente (Ondas al millor presentador de televisió). L’humorista va recordar tots els alts i baixos de l’actualitat que han marcat els últims anys. Des del procés independentista de Catalunya, la pandèmia o els èxits esportius del Reial Madrid. Va celebrar haver rebut el premi pel programa que va fer a Movistar+ i va dir tot l’equip “estimava” la tasca que es feia.

Els Ondas premien Carles Francino, ‘El món a RAC1’, Andreu Buenafuente, ‘Joc de cartes’ i ‘Saber y ganar’