El Departament d’Economia i Hisenda ha posat en marxa un portal que aplega la informació sobre els fons europeus als quals es poden acollir les empreses, les entitats públiques i la ciutadania de Catalunya.

El web fonseuropeus.gencat.cat és “un hub de continguts perquè tots els beneficiaris potencials dels fons europeus puguin trobar tota la informació de les convocatòries en una pàgina única”, explicava dilluns el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, en la presentació del portal.

L’objectiu d’aquesta nova eina és “que tothom s’assabenti fàcilment i en les mateixes condicions de les oportunitats que els ofereixen els Next Generation”, destacava Giró. A més dels Next Generation, el web també informa sobre altres línies d’ajuts que gestiona la Generalitat: el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu Plus (FSE+), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Fons Europeu Marítim, de Pesca i Aqüicultura (FEMPA) o la RIS3CAT.

Segons el conseller, “és de justícia i una obligació de l’administració” facilitar a tota la ciutadania la informació que pugui ser del seu interès i dissenyar procediments simples, comprensibles i ràpids. “El nou web fa un pas en aquesta direcció”, va reblar.

Per la seva part, la secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, va subratllar que els principals destinataris d’aquesta nova eina són, d’una banda, els gestors d’aquests recursos (departaments de la Generalitat, entitats locals o altres institucions públiques), i de l’altra, els possibles destinataris com ara les pimes, les universitats o els mateixos ciutadans. “Volem que tothom s’hi senti acollit en aquesta web”, apuntava.

Next Generation Catalunya

A fonseuropeus.gencat.cat destaca especialment l’espai dedicat als fons Next Generation, l’instrument que la UE ha posat a disposició dels països membres per fer front als efectes de la pandèmia de la covid-19. El portal recull tota la informació vinculada a aquests recursos: origen, trajectòria i context, informació relativa al sistema de governança o els principals textos normatius de l’àmbit europeu, estatal i català que en regulen el desplegament.

A més, compta amb altres materials de suport com són el recull de recursos gràfics sobre els Next Generation Catalunya, generats per aportar informació sobre diferents temàtiques vinculades als fons, o l’apartat amb les preguntes més freqüents per resoldre els dubtes més habituals a l’hora d’accedir a les convocatòries o licitacions.

El web també ofereix una eina que facilita l’accés en temps real a totes les convocatòries que es fan per poder accedir als recursos procedents dels fons Next Generation, tant les d’àmbit estatal com les d’àmbit català, i permet acotar la recerca d’acord amb els interessos i preferències de cadascú. Així, el cercador consta de tres filtres: el seguiment de l’execució, la descripció de les convocatòries, i el calendari.

Finalment, amb la voluntat de facilitar la gestió dels fons a les persones i òrgans competents, l’apartat Espai gestor reuneix totes les guies, instruccions, manuals i materials de formació que els puguin ser d’utilitat.