El Govern de la Generalitat commemora aquest any el centenari del naixement de l’activista republicana, antifeixista i comunista Victòria Pujolar Amat (Barcelona, 1921 – Madrid, 2017). Entre d’altres, Pujolar va ser la veu femenina i catalana de l’emissora Radio España Independiente, més coneguda com La Pirenaica. Durant set anys (de 1959 a 1966) i des de Bucarest, Pujolar va ser l’encarregada de locutar les informacions en català de l’emissora clandestina antifranquista sota el pseudònim de Montserrat Canigó.

L’Institut Català de les Dones impulsa els actes per reconèixer i divulgar la trajectòria de la militant antifeixista. L’Any Victòria Pujolar, comissariat per la historiadora i periodista Elvira Altés, entre d’altres inclou l’edició d’un llibre biogràfic, exposicions, i la dramatització teatral (a càrrec de d’Araceli Bruch i Pla i Maria Josep Arenós Ardiaca) de l’entrevista que Teresa Pàmies va publicar al llibre Ràdio Pirenaica, on Pujolar explicava l’etapa quan era la veu femenina i catalana de l’emissora.

Entre les entitats i institucions adherides a l’Any Victòria Pujolar hi ha l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.