El general José Manuel Santiago, cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil.

Un correu intern de la Guàrdia Civil ha confirmat que el cos armat treballa per identificar notícies falses “susceptibles de provocar estrés social i desafecció” a institucions del Govern espanyol.

Segons informa la Cadena SER, la missiva es va enviar el 15 d’abril a les diferents comandàncies, i insta a la “identificació, estudi i seguiment en relació amb la situació creada per la Covid-19 de campanyes de desinformació, així com publicacions desmentint falsedats i fake news susceptibles de generació d’estrès social i desafecció a institucions del Govern”.

Diumenge passat, el cap de l’Estat Major, el general José Manuel Santiago, va dir en roda de premsa que la Guàrdia Civil treballava per “minimitzar tot aquell clima contrari a la gestió de la crisi per part del Govern”, manifestació que després es va intentar vendre com un “lapsus” arran de la polseguera aixecada.

El correu insta les diferents unitats a lliurar cada divendres les dades amb l’objectiu d’elaborar “un informa monogràfic sobre les actuacions de ciberseguretat de la Guàrdia Civil vinculades a la Covid-19 i amb la finalitat de ser tractat en properes reunions amb el titular del departament ministerial”, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Fonts de la Guàrdia Civil han assegurat a la SER que la monitorització de les xarxes se segueix en altres “conflictes socials”, i tracta d’informar l’Executiu de notícies falses “amb una finalitat desestabilitzadora trencant la confiança en els poders i els representants públics”. L’objectiu, afegeixen, és cercar fets delictius per informar al jutge o fiscal.