Aquest dimecres es va constituir el Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya, que agrupa una cinquantena d’empreses de tota la cadena de valor del sector: productores, distribuïdores, exhibidores, operadores de ràdio i televisió, operadores de telecomunicacions i empreses tecnològiques i de serveis. El seu principal objectiu és fer de l’audiovisual un dels sectors industrials, econòmics i culturals estratègics del país.

El Clúster es va presentar en un acte al Palau de la Generalitat, on el president Artur Mas va remarcar que Catalunya “ja és algú” en el camp de l’audiovisual, però que necessitava unir esforços per anar més enllà. “El clúster és una eina que s’ha d’usar bé, un instrument per sumar, perquè per separat ja sabem fins on es pot arribar, però el que encara no sabem és fins on es pot arribar si anem més junts, si fem pinya”, va remarcar Mas.

El president va felicitar els impulsors del Clúster per haver aconseguit “sumar voluntats” i crear un “acord transversal”, ja que, va remarcar, aconseguir-ho no és una tasca senzilla.

Sinergies i internacionalització

El Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya, presidit per Xavier Guitart i Domènech, té el propòsit de treballar al servei de totes les empreses i professionals que, d’una o altra manera, poden ser beneficiaris del creixement de l’activitat de la indústria, i rendibilitzar al màxim la capacitat i recursos de les institucions col·laboradores per reduir costos, generar sinergies i treballar amb la màxima eficiència i unitat per a l’impuls industrial.

Amb la seva creació també es vol fomentar la competitivitat, l’eficiència i la innovació del sector per crear noves oportunitats i atraure noves inversions, i convertir Catalunya en referència internacional, creant una nova capitalitat industrial i cultural al sud d’Europa al voltant de l’audiovisual.

Segons dades del 2010, l’audiovisual factura a Catalunya 1.700 milions d’euros l’any i ocupa 10.200 persones, i és un dels pocs sectors que crea mà d’obra de menors de 30 anys.

Socis fundadors del Clúster

Abertis Telecom, Alta Realitat, Apuntolapospo, Batabat, Benecé Produccions, Broadcaster, Brutal Media, Castelao Pictures, Diagonal Televisió, Dotopen, Dream Team Concept, El Terrat Produccions, Gestmusic Endemol, Grupo Zeta, Imira Entertainment, Just Films, Minoria Absoluta, Narval Sabazio, Ovide, Pacopochcinema, Planeta Med, Polar Star Films, RBA Holding de Comunicación, Reset Creatius, Riba Vidal Abogados, Screen Veintiuno, Utopia Global, Alguna Pregunta, La Quimera Editora Audiovisual, Eddie Saeta, Fausto Producciones, La Fábrica de la Tele, Black Flag, Elab Studio, Createl, Sony Graf, Veranda Televisió, Zeppelins Integrals Produccions.

Entitats promotores del Clúster

Cambra de Comerç de Barcelona, Cercle d’Economia, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, CTecno, Foment del Treball, Gremi de Cinemes de Catalunya, Departament de Cultura, Mobile World Capital, Pimec i Productors Audiovisuals Federats.