La investigació The Pegasus Project de l’organització Forbidden Stories ha guanyat la primera edició del Premi Daphne Caruana Galizia de periodisme, dotat amb 20.000 euros i atorgat pel Parlament Europeu. Sandrine Rigaud i Laurent Richard, en representació del col·lectiu, van rebre el guardó dijous de mans d’Anthony Bellange, secretari general de la Federació Internacional de Periodistes.

La investigació periodística de Forbidden Stories va revelar que almenys 180 professionals de la informació, entre d’altres, havien estat espiats amb el programa Pegasus, un software desenvolupat per l’empresa israelita de cibervigilància NSO i venut a governs de tot el món. En el treball van participar més de 80 reporters de 17 mitjans de comunicació de deu països, coordinats per la ONG amb el suport tècnic del laboratori sobre seguretat d’Amnistia Internacional.

Forbidden Stories és una xarxa col·laborativa de periodistes que es dedica a continuar les investigacions de professionals de la informació que han estat assassinats, empresonats o amenaçats.

El guardó va néixer per homenatjar a Daphne Caruana Galizia, periodista d’investigació i bloguera maltesa especialitzada en la corrupció assassinada en un atemptat amb cotxe bomba el 2017. S’atorgarà cada any entorn del dia 16 d’octubre, aniversari de l’assassinat.

El premi està obert a periodistes professionals i equips de periodistes de qualsevol nacionalitat, que poden presentar reportatges d’investigació publicats o emesos per mitjans radicats en un dels 27 estats membres de la Unió Europea. El seu objectiu és secundar i destacar la importància del periodisme professional en la salvaguarda de la llibertat i la igualtat.