“Una bona notícia per a la llibertat d’informació i per a l’exercici lliure del periodisme”. Amb aquestes paraules, Josep Cuní va celebrar la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de donar la raó –per deu vots a dos– a 8tv en el recurs presentat arran del debat electoral frustrat del passat 18 de novembre. Amb tot, no s’ha donat a conèixer encara la lectura detallada ni els vots particulars –“que n’hi ha”, segons Cuní– de la resolució.

El presentador de 8 al dia va destacar que “el màxim òrgan jurídic que vetlla per la màxima neutralitat en període electoral entén que els partits polítics han de respondre a la naturalesa i el sentit de les convocatòries”.

Per a 8tv, això crea un precedent: “A partir d’ara, doncs, els mitjans de comunicació privats podran convocar a qui periodísticament creguin més notori o amb una major dimensió informativa. Òbviament, els partits podran declinar la invitació, però no administrar-la segons els seus interessos”, va assegurar Cuní en l’inici del programa de dijous.

Segons assegura La Vanguardia aquest divendres, la JEC entén que s’estava creant la via perquè qualsevol partit pogués boicotejar la celebració d’un debat electoral rebutjant la invitació en el darrer moment.

Més cobertura al PP

El valor que li dóna la cadena de Godó a la decisió del “màxim òrgan jurídic que vetlla per la màxima neutralitat en període electoral”, però, no va impedir que durant la campanya del 20N se saltés la normativa i no complís amb els criteris de proporcionalitat  pels quals també vetlla la Junta Electoral Central i que ara també han d’aplicar les privades.

Així ho indica l’Informe específic de pluralisme durant la campanya de les eleccions generals 2011 del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) que, cronòmetre en mà, mostra com 8tv va donar més temps d’informació al PP per davant de PSC-PSOE i CiU. Segons la LOREG, i seguint els resultats a Catalunya de les anteriors eleccions generals, els populars haurien d’haver estat la tercera força per darrere de socialistes i convergents.

En concret, 8tv va destinar a la campanya electoral del PP 52 minuts i 33 segons; a la del PSC-PSOE, 51 minuts i 59 segons; a la de CiU, 29 minuts i 28 segons; a la d’ICV-EUiA i IU, 19 minuts i 38 segons, i a la d’ERC-Rcat-SÍ, 15 minuts i 47 segons.

Per candidats, Josep Antoni Duran i Lleida va tenir un temps de paraula a la cadena de Godó de 8 minuts i 28 segons; Mariano Rajoy, 4 minuts i 41 segons; Alfred Bosch, 4 minuts i 1 segon; Carme Chacón, 3 minuts i 59 segons; Alfredo Pérez Rubalcaba, 3 minuts i 21 segons; Joan Coscubiela, 3 mintus i 17 segons; i Jorge Fernández Díaz, 1 minut i 57 segons.