La compensació a les candidatures que no van participar en la Via Lliure s’embolica, i de quina manera. La Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEPB) va rebutjar l’espai informatiu d’entrevistes que s’havia d’emetre aquest diumenge a la tarda simultàniament per TV3, 3/24, Catalunya Ràdio i Catalunya Informació amb PSC, PP, Catalunya Sí que es Pot, UDC i Ciutadans (en el seu lloc es va passar la pel·lícula El patriota, de Mel Gibson).

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals havia proposat aquest format com a compensació per la retransmissió de la manifestació de la Meridiana, instada per la Junta Electoral Central, però alguns dels partits hi van recórrer: el PSC vol que la radiotelevisió pública cobreixi la Festa de la Rosa de Gavà que celebra anualment, el PP demana la transmissió en directe el seu acte central de campanya a Badalona, igual que Ciutadans, en aquest cas a Barcelona, tots els actes el 20 de setembre.

Abans de recórrer davant la JEPB, les cinc formacions que no van participar en la Via Lliure havien rebutjat la proposta compensatòria de la Corporació tot demanant participar en l’elaboració del format de l’espai informatiu.

La CCMA recorda que la competència dels continguts és dels mitjans

Aquest mateix diumenge, la Junta Electoral de Barcelona va assenyalar que la CCMA els havia ofert un format que al seu parer “no respon als termes ni a la finalitat de l’acord” al qual va instar compliment la JEC, argumentant que no era equivalent a la cobertura de la Via Lliure, sinó un “conjunt d’entrevistes, sense prèvia difusió”, entenent que “en absolut” compensaria les formacions denunciants.

La direcció de la Corporació, que ha presentat un recurs, no comparteix aquest criteri i recorda que la resolució de la Junta Electoral Central l’obligava a oferir “espais informatius” als partits que no van participar en la manifestació de la Meridiana (en dia festiu, en la mateixa franja i de forma proporcional), però sense especificar-ne les característiques de continguts.

La CCMA també recalca que la Instrucció 4/2011 de la JEC fixa que entrevistes, debats i informació específica són formats que s’han d’incloure en els plans de cobertura informativa de les campanyes electorals, i posa com a exemple que el Manual d’estil de RTVE incorpora l’entrevista com el primer dels gèneres informatius que descriu.

A banda, la direcció de la Corporació ha expressat la seva “sorpresa” per les peticions d’alguns dels partits davant la JEPB indicant la seva “voluntat de condicionar” els espais compensatoris, i remarca que la selecció dels continguts dels informatius de TV3 i Catalunya Ràdio és “competència exclusiva” dels mitjans.

En aquest sentit, l’ens assenyala que “va ser en aquest exercici de llibertat informativa” que la ràdio i televisió públiques van decidir retransmetre els actes més rellevants de la Diada, entre els quals la Via Lliure, coberta per nombrosos mitjans d’arreu del món. En aquest sentit, afegeix que, en la cobertura de TV3 de l’acte, es va donar tant veu a les forces polítiques que hi participaven (durant tres minuts i 43 segons) com a les que no (dos minuts i 3 segons).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram