El tancament de Ràdio i Televisió de Mallorca encara cueja als jutjats. Per una banda, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha donat el vistiplau al tancament i el conseqüent acomiadament de 127 treballadors en considerar que l’ens no era viable econòmicament. Per l’altra, l’Audiència Provincial ha confirmat la culpabilitat del concurs de creditors presentat i condemna el consell d’administració de RTVM a dos anys d’inhabilitació.

En el primer cas, el TSJIB desestima el recurs presentat per treballadors i sindicats contra l’ordre de tancament, i declara conforme a dret la resolució de la Direcció General de Treball i Salut Laboral del Govern Balear per la qual es va autoritzar un ERO.

La sentència considera que la “inviabilitat econòmica de l’empresa estava acreditada i que l’extinció dels contractes de treball “és una decisió política discrecional, encara que no arbitrària, que ha d’obeir a causes acreditades i objectives, que han quedat provades”.  

Per al Sindicat de Periodistes de les Illes Balears, els treballadors són “les víctimes de la irresponsabilitat de les decisions mal preses”. A més, l’organització denuncia que, per exemple, encara no s’han pagat les ajudes del pla social aprovat per l’ERO.

“Tots els gestos de menyspreu i el maltractament cap als treballadors els darrers mesos de la Ràdio i Televisió de Mallorca, demostren, però, que els motius no només foren econòmics i que aquesta ha estat l’excusa, ara avalada pels tribunals”, etziba el sindicat.

El consell d’administració, condemnat

José Manuel Carrillo, exdirector general de RTVM.Per la seva part, l’Audiència Provincial de Palma ha declarat culpable el concurs de creditors, condemnant els membres del consell d’administració a la inhabilitació per administrar béns aliens i per representar qualsevol persona durant dos anys. La sentència, que estima parcialment la que va dictar fa gairebé un any el Jutjat Mercantil, també confirma l’absolució del Consell de Mallorca.

Amb tot, l’Audiència limita l’import de la condemna, que han d’assumir conjuntament els deu antics membres del consell d’administració, als interessos generats pel deute reconegut entre el 18 d’octubre de 2011 (quan s’hauria d’haver presentat) i el 26 de gener de 2012 (quan es va fer). La rebaixa es produeix perquè entèn que portaven poc temps en el càrrec (des de juliol de 2011) i no se’ls pot responsabilitzar de tot el deute. 

Inicialment, els membres del consell havien d’assumir el 5% de tot dèficit concursal, estipulat en 1,3 milions d’euros quant al deute amb els proveïdors, i a més de 12 pel que fa a la compra de la finca de Son Puig on s’havia de traslladar la seu de RTVM.

La sentència de l’Audiència confirma que el consell d’administració no va complir amb l’obligació legal de sol·licitar el concurs de creditors voluntari en el termini marcat per la llei, malgrat ser conscient que l’empresa era inviable (la data de la insolvència es fixa el 18 d’agost) i no es podia pagar els proveïdors.

Els membres del consell d’administració eren José Manuel Carrillo, exdirector general de RTVM; Catalina Terrassa, exsecretària tècnica d’Urbanisme i Territori; Rafael Pons, exdirector insular d’Hisenda; Antoni Serra, exdirector insular de Residus; Joaquina Ibáñez, exsecretària tècnica de Cooperació Local; Miquel Barceló, exsecretari tècnic de Presidència; Neus Sala, exdirectora insular de Presidència (tots nomenats a proposta del PP); a més dels antics representants del PSIB, Francesc Ramis i Lluís Socías, i el del PSM, Andreu Caballero (aquests tres últims s’oposaven al tancament de RTVM).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram