El Jutjat Penal número 2 de Tortosa ha absolt els periodistes Joaquim Rambla, editor-gerent del Setmanari L’Ebre, i Josep Maria Arasa, director del periòdic fins al 2016, així com l’empresa editora, dels delictes de calúmnies per escrit i amb publicitat de què els acusava l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, qui demanava penes de dos anys de presó per a cadascun.

La sentència assenyala que les informacions que van motivar la querella del batlle eren veraces i constataven unes reunions i uns moviments destinats a la supressió del concert amb la Fundació Privada Terra Alta Segle XXI i a la construcció d’un nou centre de rehabilitació a Batea amb fons de la càpita assignada a l’Hospital de Móra d’Ebre.

La jutgessa recorda que les reunions van ser objecte d’una investigació judicial per la qual Paladella va haver de declarar com a imputat per uns presumptes delictes de prevaricació i de nomenament il·legal de càrrec públic, tot i que finalment es va decretar el sobreseïment provisional de les actuacions per falta de proves, explica el mitjà. 

La sentència considera que els articles en qüestió, publicats entre desembre de 2014 i maig de 2015, van utilitzar mètodes periodístics lícits, i es van fonamentar en el contingut d’informes interns (del sistema de Salut) que formaven part del procediment judicial contra Paladella i que podien abocar clarament dubtes sobre la regularitat de la destinació del diner de la càpita. En aquest sentit, la magistrada recorda que durant el judici es va dir que el mecanisme usat per al finançament del centre de rehabilitació “potser no era el correcte”.

“No es pot ometre que van existir aquelles reunions, en les quals van assistir aquelles persones i van tractar sobre els temes reflectits”, recull la sentència. A més, ressalta que els acusats van actuar “amb diligència de l’informador, atès que es tractava de fets de rellevància pública”, i que els articles van ser escrits en termes de presumpció “usant el condicional com a expressió de probabilitat o incertesa”. La jutgessa també recorda que el mitjà va fer-se ressò de les declaracions de Joaquim Paladella, de qui fins i tot es va publicar una carta donant explicacions, la qual cosa “denota en tot cas objectivitat quant a la cobertura de la informació del cas”.